Czas na agrest!

Agrest zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych, a mimo to jest jednym z tych owoców, których nie doceniamy – bardzo niesłusznie. Poznaj prozdrowotne właściwości agrestu i zaproś go do swojej kuchni.

Poznaj 7 powodów dlaczego warto jeść agrest
Agrest jest charakterystycznym krzewem o kolczastych pędach i jadalnych, niewielkich owocach. Należy do tej samej rodziny co porzeczki. Rośnie głównie w południowej i środkowej Europie, Kaukazie, północnej Afryce i Ameryce Północnej; w Polsce jest popularną rośliną uprawną. Istnieje aż 1500 odmian agrestu, a w Polsce znajdziemy trzy: agrest czerwony, żółty (lub biały) i zielony.
Agrest
- pozytywnie wpływa na wzrok,
- wspomaga trawienie,
- łagodzi objawy stresu,
- pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową,
- pozytywnie wpływa na przemianę materii,
- opóźnia procesy starzenia się skóry.
Jak można wykorzystać agrest w kuchni
Jeżeli będąc dzieckiem, spędzałeś wakacje na wsi, to na pewno pamiętasz smak agrestu zerwanego prosto z krzaka albo domowego kompotu lub dżemu z agrestu robionych przez babcię. Ale to tylko dwa pomysły, w jaki sposób można wykorzystać agrest. Poznaj ich znacznie więcej.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Ciasto agrestowe z migdałami
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- szklanka cukru,
- 4 jajka,
- ½ kostki masła,
- 4 łyżki serka waniliowego,
- 4 łyżki płatków migdałów,
- 2 łyżki kakao,
- 70 dag agrestu.
Najpierw roztop w rondelku masło, a następnie ostudź je. Ubij jajka i połącz je z cukrem tak, by powstała puszysta masa. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem po pieczenia. Teraz dodaj ostudzone już masło i serek waniliowy.

Otrzymaną masę podziel na dwie części – do jednej dodaj kakao i dokładnie zmiksuj. Wysmaruj masłem formę do pieczenia i posyp ją bułką tartą. Teraz na przemian wlewaj na blachę raz jasne, a raz ciemne ciasto. Wierzch posyp agrestem i płatkami migdałów. Ciasto piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Agrestowe babeczki pod bezą
Składniki:
- ¾ szklanki mąki,
- ½ szklanki cukru,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- agrest,
- 120 g margaryny,
- 1 całe jajko i dodatkowo 2 białka,
- szczypta soli,
- łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Utrzyj margarynę, a następnie dodaj do niej połowę przygotowanego cukru i dalej ucieraj na gładką masę. Teraz dodaj jajko i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – wszystko wymieszaj. Powstałe ciasto przełóż do foremek i na wierzchu każdej babeczki połóż po kilka owoców agrestu.
2 białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodaj cukier – ciągle mieszając. Na koniec wlej sok z cytryny i wsyp mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszaj. Powstałą piankę połóż na babeczkach. Następnie gotowe muffinki włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz ok. 35 minut.
Pieczona owsianka z agrestem i borówkami
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- 4 posiekane daktyle,
- 1 łyżka posiekanej żurawiny,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 15–20 przekrojonych na pół owoców agrestu,
- 2 łyżki borówek.

Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Wysmaruj dwa naczynia do zapiekania masłem i napełnij je owsianką. Piecz przez 25 minut w temperaturze 185 stopni. Gotowe! I już możesz zajadać pyszną owsiankę z agrestem na ciepło :)


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze