Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 1 komentarzOwoce morza dla jednych są niezwykłymi przysmakami. Inni nie wyobrażają sobie wzięcia do ust krewetki lub macki ośmiornicy – to wielki błąd! Dobrze przyrządzone owoce morza nie tylko smakują wyśmienicie, ale także pełne są witamin i wartości odżywczych – są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, selenu i witamin z grupy B. Są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Oczywiście najlepiej smakują tam, gdzie są łowione, ale w Polsce też można znaleźć dobre frutti di mare. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z owocami morza, to ten tekst jest właśnie dla ciebie! Dowiedz się jak poprawienie przygotować kalmary, małże, kraby czy krewetki, by smakowały pysznie, z czym je podawać i jak jeść.
Ten artykuł ma 2 strony:
Jak przygotować i z czym podawać małże i mule?
Występują w różnych kolorach i rozmiarach, ale posiadają jedną wspólną cechę – najsmaczniejsze są te, które zostały złowione, gdy wody są najzimniejsze.
Jeżeli masz już pewność, że kupione przez ciebie owoce morza są świeże, przełóż muszle do durszlaka i umyj je dokładnie pod bieżącą, letnią wodą. Za pomocą szczoteczki lub szorstkiej strony gąbki do mycia naczyń dokładnie je wyczyść, a ze środka wypłucz piasek i inne pozostałości, które mogą popsuć smak gotowych małż lub muli.
Małże możesz gotować w niewielkiej ilości wody lub białego wina, do której włóż ulubione zioła, czosnek lub chilli.
Jak przygotować ostrygi?
Ostrygi są uważane za najcenniejsze spośród jadalnych mięczaków i być może dlatego należy się z nimi bardzo ostrożnie obchodzić.
Pierwszą i najważniejszą zasadą przechowywania ostryg jest to, by zawsze leżały wypukłą częścią do dołu. Dzięki temu będą one dłużej świeże, ponieważ we wgłębieniu muszli zbiera się woda morska.
A jak już przyjdzie czas na przygotowanie ostryg, to jak je otworzyć? Otóż należy użyć do tego specjalnego noża, który trzeba wbić w „zawias” muszli i poruszać nim do chwili, aż się otworzy. Jeżeli jesteś nowicjuszem w tej materii, lepiej owiń muszlę ręcznikiem – w ten sposób nie pokaleczysz sobie dłoni (wiem co mówię…). Teraz wystarczy delikatnie odciąć mięso od skorupki i gotowe!
Pamiętaj aby pod żadnym pozorem nie wylewać wody, która znajdowała się we wnętrzu muszli, ponieważ podkreśla ona naturalne walory smakowe gotowanego mięsa z ostryg. Natomiast wykwintni smakosze najczęściej zajadają się surowymi ostrygami skropionymi kilkoma kroplami cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. W takiej formie są też popularnym afrodyzjakiem.
A co z przegrzebkami?
Nazywane są małżami św. Jakuba i są chyba najczęściej występującymi owocami morza w popularnych w ostatnich latach telewizyjnych kulinarnych show, w których kucharze i amatorzy pretendujący do roli kucharzy prześcigają się w pomysłach na ich przyrządzenie. Przegrzebki najlepiej podać z warzywami i kolendrą, a najlepiej smakują prosto z patelni. Możesz je także udusić lub upiec.
Kalmary
Ich mięso zawiera sporą ilość protein i niewiele tłuszczów. Żywe kalmary mają podłużny, dzwonkowaty kształt, ale gotowe do spożycia przybierają formę smażonych krążków w panierce podawanych z warzywami, makaronem lub ryżem.
Aby były pyszne, należy gotować je albo bardzo długo albo bardzo krótko, a jeżeli nie wyczujemy odpowiedniego momentu, w którym są gotowe, ich mięso będzie gumowate. Smakują wyśmienicie z kolendrą, cytryną i majonezem.
A jakie wino?
Podstawową zasadą doboru odpowiedniego wina do owoców morza jest nie łączenie ich z winem czerwonym – to chyba największe faux pas jakie można popełnić w tej materii. Dlatego frutti di mare podaje się wyłącznie z białym winem. A teraz pytanie: wino wytrawne czy słodkie? Łącząc owoce morza z winem warto pamiętać, że są one bardzo delikatne w smaku, zatem wino podane do nich musi być wytrawne.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze