Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyRodzaje makaronów - są ich dziesiątki! Każdy ma swoje przeznaczenie i często gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów stały się także nazwami dań np. cannelloni, spaghetti czy lasagne. A co z innymi makaronami? Świderki, muszelki, nitki, kolanka - do jakich potraw je dodać? Chcesz wiedzieć? Poniżej znajdziesz odpowiedź - zapraszam :).
Ten artykuł ma 8 stron:
Tagliatelle
Tagliatelle — klasyczny włoski makaron, który kształtem przypomina wstążki i tak też jest przez nas często nazywany.
Makaron tagliatelle najlepiej smakuje z różnego rodzaju sosami — bolońskim, carbonara czy grzybowym. Często jest stosowany jako zamiennik makaronu spaghetti, ale wyśmienicie sprawdza się także w połączeniu z kremowymi, bezmięsnymi sosami.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze