Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

Oleje roślinne - są ich dziesiątki. Olej rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy... to tylko te najbardziej popularne, których używamy na co dzień, ale czy zgodnie z ich przeznaczeniem? Nie wszystkie oleje nadają się do smażenia - wiedziałeś o tym? Dowiedz się, na których olejach powinnaś smażyć i piec, a które są przeznaczone tylko do sałatek, sosów i dressingów.

Ten artykuł ma 6 stron:

Olej słonecznikowy — tylko na zimno
Olej słonecznikowy jest jednym z najbardziej popularnych olejów roślinnych w Polsce. Wiele osób uważa go za uniwersalny olej do smażenia, pieczenia, jaki i do stosowania na zimno — to duży błąd.
Przede wszystkim olej słonecznikowy ma niską temperaturę dymienia — już w 100 stopniach rozkłada się na niebezpieczne dla naszego zdrowia substancje (także rakotwórcze). Dlatego olej z pestek słonecznika powinien być stosowany wyłącznie na zimno — do sałatkowych sosów i dressingów.

Choć olej słonecznikowy posiada niekorzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 i -6 i dietetycy nie zalecają wyeliminowania go z diety, bo jest on cennym źródłem fitosteroli i witaminy E.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze