Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temuOleje roślinne - są ich dziesiątki. Olej rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy... to tylko te najbardziej popularne, których używamy na co dzień, ale czy zgodnie z ich przeznaczeniem? Nie wszystkie oleje nadają się do smażenia - wiedziałeś o tym? Dowiedz się, na których olejach powinnaś smażyć i piec, a które są przeznaczone tylko do sałatek, sosów i dressingów.
Ten artykuł ma 6 stron:
Olej rzepakowy — idealny do smażenia
Olej rzepakowy jest jednym z najtańszych, a jednocześnie najzdrowszych olejów roślinnych. Zawiera dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a jednocześnie minimalną kwasów nasyconych.
Odpowiednie proporcje kwasów omega-3 i omega-6 sprawiają, że olej rzepakowy pozytywnie wpływa na pracę serca i ciśnienie, a w konsekwencji zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz chorób układu krążenia.
Olej rzepakowy jest przeznaczony do stosowania zarówno na zimno, np. do sałatek czy dressingów, jak i do smażenia (jeśli jest rafinowany), gdyż ma wysoką temperaturę dymienia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze