TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyJesieniÄ… szczególnie narażeni jesteÅ›my na różnego rodzaju infekcje i przeziÄ™bienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeÅ„ców wÅ›ród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? PowinieneÅ› koniecznie wprowadzić te superfoods do swojej kuchni.
Ten artykuł ma 5 stron:
3. Cynamon
NajwiÄ™cej cynamonu spożywamy jesieniÄ… i zimÄ… — bardzo sÅ‚usznie, bo wÅ‚aÅ›nie w tym okresie jest wielkim sprzymierzeÅ„cem naszego zdrowia.
Cynamon działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie - dzięki temu jest niezwykle pomocnym środkiem w zwalczaniu różnego rodzaju przeziębień, stanów zapalnych i tym podobnych chorób.
Dodany do pierniczków wzmacnia ich smak, do szarlotki czyni ją bardziej aromatyczną, a pół łyżeczki cynamonu wymieszanej z łyżką miodu pomaga w stanach zapalnych gardła, zatok czy przeziębieniu.
4. Miód
Kiedy jesteśmy przeziębieni sięgamy właśnie po miód - rozgrzewa oraz dostarcza naszemu organizmowi szereg substancji działających antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antygrzybiczo.
Poza tym miód obfituje w minerały, probiotyki, enzymy oraz antyoksydanty.
A jak jeść miód? Przede wszystkim nie wolno gotować miodu, ponieważ w wysokiej temperaturze traci część dobroczynnych składników.
Zatem aby cieszyć się niezachwianym zdrowiem, warto co wieczór rozpuścić łyżkę miodu w szklance ciepłej wody, a rano dodać sok z cytryny i pić zaraz po przebudzeniu.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze