TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyJesienią szczególnie narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeńców wśród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? Powinieneś koniecznie wprowadzić te superfoods do swojej kuchni.
Ten artykuł ma 5 stron:
5. Dynia
Dynia jest jednym z tych wspaniałych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości.
Przede wszystkim w miąższu dyni znajdziesz beta-karoten, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo dynia zawiera mnóstwo składników wzmacniających odporność, zatem powinna jak najczęściej pojawiać się w twoim jesienno-zimowym jadłospisie.
Czy wiesz, że szklanka puree z dyni pokrywa aż siedmiokrotnie (!) zapotrzebowanie na witaminę A i dostarcza 10 mg witaminy C?
A jak jeść dynię? Dynia świetnie sprawdzi się jako składnik kremowych zup, a także w gulaszach i sosach do makaronu. Smakuje wyśmienicie wraz z przyprawami korzennymi jako podstawa ciasteczek, ciast, deserów i placków.
6. Jarmuż
Choć jarmuż wydaje się nowością w Polsce, wcale nią nie jest — był on jednym z najpowszechniejszych warzyw w średniowiecznej Europie. Zielone liście jarmużu smakiem przypominające kapustę są skarbnicą wielu witamin i wartości odżywczych.
Czy wiesz, że szklanka jarmużu zaspokaja aż 90 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C? Jarmuż jest nieocenionym źródłem błonnika, białka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i magnezu — długa ta lista, prawda? :)
A jak jeść jarmuż? Świetnie smakuje na surowo polany sokiem z cytryny i oliwą, smażony, duszony, a także w postaci zupy lub pesto. Jednak moim numerem 1 jest jarmuż pieczony w postaci warzywnych chipsów.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze