3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 6 komentarzyObiad do pracy? Nie wiem jak wy, ale w pracy spÄ™dzam przynajmniej 8 godz. dziennie i w ciÄ…gu tego czasu niejednokrotnie robiÄ™ siÄ™ gÅ‚odna i co wtedy? Okoliczne bary szybkiej obsÅ‚ugi i cukiernie kuszÄ… oferowanymi produktami, a zwykÅ‚a kanapka nie wystarczy. WiÄ™c co robiÄ™ z tym fantem? Na szczęście wyrobiÅ‚am w sobie nawyk przygotowywania obiadów, które nastÄ™pnego dnia mogÄ™ zabrać ze sobÄ… do pracy. Chcecie wiedzieć co najchÄ™tniej zajadam przy biurku? Mam dla was propozycjÄ™ trzech pysznych, warzywnych obiadów, które posmakujÄ… nie tylko wegetarianom. Zapraszam do lektury i życzÄ™ smacznych rezultatów :-)
Ten artykuł ma 3 strony:
Sałatka z jarmużu z migdałami i kiełkami
Składniki:
- pęczek jarmużu (czyli około 6 dużych liści),
- twarde, kwaśne jabłko,
- 1/3 szklanki migdałów,
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- garść ulubionych kiełków.
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki musztardy,
- 5 łyżek syropu klonowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli.
Zacznij od przygotowania sosu - wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w szklance. Teraz umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę jabłko, a następnie wsyp do miski i polej sokiem z cytryny, by nie sczerniało.
Na rozgrzanej patelni praż migdały przez ok. 2 min, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Dokładnie oczyść liście jarmużu, wytnij twarde łodygi i pokrój je na mniejsze kawałki i razem z migdałami oraz liśćmi wsyp do miski z pokrojonymi jabłkami.
Wszystko polej sosem, dodaj kiełki i dokładnie wymieszaj - gotowe! Smacznego! ;-)
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze