Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyRyba zawsze jest dobrym pomysłem. Nie od dziś wiadomo, że ryby są skarbnicą pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak warto je jeść nie tylko ze względu na ich wartości odżywcze, ale także dla wspaniałego smaku, który uzyskamy dzięki pieczeniu. Dlatego poniżej znajdziesz 3 pomysły na pieczoną rybkę. Który wybierzesz? ;-)
Ten artykuł ma 3 strony:
Dorsz pieczony w pomidorach
Składniki:
- 2 pomidory,
- 4 filety z dorsza,
- oliwa z oliwek,
- świeża bazylia,
- natka pietruszki
- pieprz i sól do smaku,
- sok z cytryny.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Filety natrzyj pokrojonymi listkami bazylii, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Naczynie, w którym będziesz piec dorsza posmaruj oliwą z oliwek, ułóż zamarynowane filety skórką do dołu i na każdym poukładaj plastry pomidora. Rybę piecz ok. 30 min i to już wszytko ;-) Proste, prawda?
Powyższy przepis był dla leniuszków, ale mam dla was receptę na jeszcze smaczniejszego dorsza - w czerwonym pesto. Czas pieczenia i temperatura nie zmieniają się.
Wystarczy, że przygotujesz:
- puszkę pomidorów krojonych,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 pomidorów suszonych,
- papryczkę chili.
Wszystko połącz ze sobą przy pomocy blendera i dopraw według własnego uznania. Czerwonym pesto polej filety z dorsza ułożone w naczyniu wysmarowanym oliwą z oliwek. Danie podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze