Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyRyba zawsze jest dobrym pomysłem. Nie od dziś wiadomo, że ryby są skarbnicą pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak warto je jeść nie tylko ze względu na ich wartości odżywcze, ale także dla wspaniałego smaku, który uzyskamy dzięki pieczeniu. Dlatego poniżej znajdziesz 3 pomysły na pieczoną rybkę. Który wybierzesz? ;-)
Ten artykuł ma 3 strony:
Pstrąg pieczony z pieczarkami i ziemniakami
Składniki:
- 2 świeże, oczyszczone pstrągi,
- ok. 200 g świeżych pieczarek,
- 2 szalotki,
- ½ papryczki ostrej,
- łyżka masła,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka posiekanego świeżego tymianku,
- sól, pieprz czarny mielony,
- 10 małych ziemniaków średniej wielkości,
- 2 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy z czosnkiem
- papryka słodka mielona,
- tymianek suszony.
Tuszki pstrąga dokładnie oczyść. Nie odcinaj łbów — wystarczy, że usuniesz oczy i skrzela. Wyczyszczone ryby opłucz i osusz, a ich skórkę natnij delikatnie w kilku miejscach. Ryby natrzyj solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odłóż na godzinę, by rybka "odpoczęła".
Ziemniaczki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Wrzuć je do miski, posyp łyżeczką słodkiej papryki i łyżeczką tymianku, skrop olejem i dokładnie wymieszaj. Teraz rozłóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz solą.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, szalotki obierz, pokrój w piórka, a ostrą papryczkę w cienkie plasterki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojone pieczarki i warzywa i smaż aż się przyrumienią. Dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem i odstaw. Kiedy pieczarki oraz warzywa już ostygną nafaszeruj nimi pstrągi.
Blaszkę z ziemniakami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 min. Kiedy ziemniaczki się zarumienią, zsuń je na boki, a na środku blaszki połóż rybki. Piecz przez następne 25 min, ale zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni.
To już wszytko - wykwintne danie gotowe. Smacznego! ;-)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze