Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyRyba zawsze jest dobrym pomysłem. Nie od dziś wiadomo, że ryby są skarbnicą pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak warto je jeść nie tylko ze względu na ich wartości odżywcze, ale także dla wspaniałego smaku, który uzyskamy dzięki pieczeniu. Dlatego poniżej znajdziesz 3 pomysły na pieczoną rybkę. Który wybierzesz? ;-)
Łosoś w brokułach
Składniki:
- filet z łososia ze skórką,
- brokuł,
- 4 pomidory,
- cytryna,
- kilka listków bazylii,
- oliwa z oliwek,
- pieprz cytrynowy,
- sól i pieprz do smaku.
Brokuła umyj, osusz i podziel na małe różyczki, a pomidory sparz i obierz ze skórki. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek, ułóż warzywa, skrop je oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min.
W tym czasie przygotuj łososia - filet umyj, osusz podziel na mniejsze kawałki i natrzyj solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny.
W naczyniu z podpieczonymi warzywami zrób na środku miejsce dla łososia ;-) Dodaj kilka listków bazylii oraz pokrojone plasterki cytryny. Ponownie wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 30 min.
Kiedy pieczony łosoś będzie już gotowy posyp go listkami świeżej bazylii oraz grubo zmielonym pieprzem. Danie podaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Dorsz pieczony w pomidorach
Składniki:
- 2 pomidory,
- 4 filety z dorsza,
- oliwa z oliwek,
- świeża bazylia,
- natka pietruszki
- pieprz i sól do smaku,
- sok z cytryny.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Filety natrzyj pokrojonymi listkami bazylii, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Naczynie, w którym będziesz piec dorsza posmaruj oliwą z oliwek, ułóż zamarynowane filety skórką do dołu i na każdym poukładaj plastry pomidora. Rybę piecz ok. 30 min i to już wszytko ;-) Proste, prawda?
Powyższy przepis był dla leniuszków, ale mam dla was receptę na jeszcze smaczniejszego dorsza - w czerwonym pesto. Czas pieczenia i temperatura nie zmieniają się.
Wystarczy, że przygotujesz:
- puszkę pomidorów krojonych,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 pomidorów suszonych,
- papryczkę chili.
Wszystko połącz ze sobą przy pomocy blendera i dopraw według własnego uznania. Czerwonym pesto polej filety z dorsza ułożone w naczyniu wysmarowanym oliwą z oliwek. Danie podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!
Pstrąg pieczony z pieczarkami i ziemniakami
Składniki:
- 2 świeże, oczyszczone pstrągi,
- ok. 200 g świeżych pieczarek,
- 2 szalotki,
- ½ papryczki ostrej,
- łyżka masła,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka posiekanego świeżego tymianku,
- sól, pieprz czarny mielony,
- 10 małych ziemniaków średniej wielkości,
- 2 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy z czosnkiem
- papryka słodka mielona,
- tymianek suszony.
Tuszki pstrąga dokładnie oczyść. Nie odcinaj łbów — wystarczy, że usuniesz oczy i skrzela. Wyczyszczone ryby opłucz i osusz, a ich skórkę natnij delikatnie w kilku miejscach. Ryby natrzyj solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odłóż na godzinę, by rybka "odpoczęła".
Ziemniaczki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Wrzuć je do miski, posyp łyżeczką słodkiej papryki i łyżeczką tymianku, skrop olejem i dokładnie wymieszaj. Teraz rozłóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz solą.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, szalotki obierz, pokrój w piórka, a ostrą papryczkę w cienkie plasterki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojone pieczarki i warzywa i smaż aż się przyrumienią. Dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem i odstaw. Kiedy pieczarki oraz warzywa już ostygną nafaszeruj nimi pstrągi.
Blaszkę z ziemniakami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 min. Kiedy ziemniaczki się zarumienią, zsuń je na boki, a na środku blaszki połóż rybki. Piecz przez następne 25 min, ale zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni.
To już wszytko - wykwintne danie gotowe. Smacznego! ;-)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze