Szpinak - nie wszyscy go lubą, ale zapewniam was, że jeśli przygotujecie go w odpowiedni sposób i zapewnicie mu smaczne towarzystwo, to wasze danie ze szpinakiem zasmakuje każdemu! Zatem odczaruj szpinak i wybierz którąś z propozycji, które dla was zebrałam ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Masło orzechowe z nutką cynamonu to obowiązkowy smakołyk w mojej szafce w czasie jesieni i zimy. Ale to samorowidło ma jedną, jedyną wadę - za szybko się kończy ;-) Na szczęście, żeby je przygotować nie potrzeba wiele czasu. Przyznam się wam nieskromnie, że masło orzechowe z cynamonem robi taką furorę wśród mojej rodziny i znajomych, że kiedy wpadają do mnie w odwiedziny, czasem już od progu pytają czy mam "cynamonowe złoto", bo tak je nazwałam. Poniżej znajdziesz przepis na mój największy orzechowo-cynamonowy skarb. CZYTAJ WIĘCEJ
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej - już niedługo zacznie się przedświąteczna bieganina za prezentami, ogromne zakupy, sprzątanie, porządki, gotowanie i pieczenie. Na szczęście jest kilka dań, które możesz przygotować znacznie wcześniej, np. pierniczki, by zmiękły, piernik, aby dojrzał i wigilijne pierogi, by... rankiem 24 grudnia nie pakować prezentów i gotować barszczu rękami oprószonymi mąką, bo właśnie znalazłeś chwilę czasu na lepienie pierogów. Zatem już dziś możesz przygotować pierogi z kapustą oraz grzybami i zamrozić je, by w dniu wigilii odmrozić i ugotować. Gwarantuję, że będą smakowały tak, jakby przed chwilą zostały ulepione :-) CZYTAJ WIĘCEJ
Będziecie zaskoczeni, ile smakowitych potraw, deserów i przekąsek można wyczarować z ciasta francuskiego. Więc jeśli gdzieś w twojej lodówce zawieruszyło się opakowanie ciasta francuskiego i nie wiesz co z nim zrobić, to specjalnie dla ciebie zebrałam 10 najlepszych pomysłów blogerów kulinarnych na wykorzystanie ciasta francuskiego. Który przepis podoba ci się najbardziej? ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Święta Bożego Narodzenia bez śniegu, pierniczków i marcepanu to nie święta! Też tak sądzicie? ;-) Jeśli do tej pory kupowaliście gotowy marcepan, w tym roku koniecznie przygotujcie go samodzielnie! Poniżej znajdziecie niezawodny przepis na marcepan, który potem możecie wykorzystać do dekoracji świątecznych tortów, pierniczków i ciast albo stworzenia bożonarodzeniowych dekoracji. CZYTAJ WIĘCEJ
Jak patrzę na te wszystkie ciasteczka, babeczki i pierniczki, wiem, że to będą baaardzo słodkie święta... ;-) Nie mogę się zdecydować, które wybrać! A może wy pomożecie dokonać mi wyboru? Które świąteczne słodkości podobają się wam najbardziej? Które przepisy wykorzystacie? CZYTAJ WIĘCEJ
Koktajlom śniadaniowym mówimy zdecydowanie tak! To świetny pomysł na szybki i pełnowartościowy posiłek, który da twojemu organizmowi porządnego, energetycznego kopa o poranku ;-) Trzy propozycje na koktajle warzywno-owocowe, które zaraz poznacie, nie tylko pobudzą was rano do działania, ale także rozgrzeją i nasycą w coraz chłodniejsze poranki. Który wybierzesz? ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Dlaczego lubimy wędzone ryby? Bo są smaczne same w sobie i nie trzeba wiele, by stworzyć smaczne i szybkie danie. Ale czy wędzone ryby są dobrym wyborem? Na co zwrócić uwagę kupując wędzone ryby? Jak je przygotować, by były smaczne? Postaram się odpowiedzieć na te i inne pytania ;-) Poznaj całą prawdę o wędzonych rybach. Zapraszam do lektury! CZYTAJ WIĘCEJ
No to klops! I to jaki?! Smaczny, z mięskiem albo bez, zapiekany lub z sosem... Możliwości jest wiele, dlatego zebrałam dla was aż 13 pomysłów naszych smacznych blogerów na klopsiki i pulpety. Który najbardziej się wam spodobał? ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Zapewniam was, że dobrze przygotowane tofu posmakuje każdemu. A czytając poniższe przepisy przekonasz się, że z tofu można zrobić naprawdę wszystko! Sernik bez sera, wegański bigos czy "tofucznicę", czyli jajecznicę bez... jajek ;-) A to tylko kilka przykładów. Poznaj 10 pomysłów na tofu. CZYTAJ WIĘCEJ
W czym tkwi tajemnica udanego purée? Powiem wam - w typie ziemniaków oraz mleku. Aby purée było idealne musisz wybrać ziemniaki typu C - mączyste i zacząć je gotować w zimnej wodzie. Jeśli chodzi o mleko, to wchłania ono skrobię z ziemniaków, dlatego łatwiej się je traw. Zatem już wiesz co zrobić, by purée było doskonałe, czas poznać przepis - oto on ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Oto kolejny odcinek naszego cyklu - Tanie danie. U nas tanio oznacza pysznie! Zatem co powiesz na piątkowy obiad dla 4 osób za mniej niż 20 zł? Dla mnie bomba! ;) Dziś na obiad paluszki rybne z mintaja, puree ziemniaczane z pietruszką, a do tego pyszna surówka z kiszonej kapusty. Ja już wiem co przygotuję dziś dla mojej rodzinki na obiad. A ty? ;) CZYTAJ WIĘCEJ
Domowe rogaliki są najlepsze! A co powiecie na jeszcze ciepłe, kruche rogaliki prosto z pieca ze słodkim nadzieniem, do tego kubek gorącej kawy z mlekiem... na samą myśl ślinka cieknie ;-) Do tego dobra książka i koc. Zdradzę wam, że właśnie taki jest mój plan na piątkowy wieczór. A jaki jest twój? CZYTAJ WIĘCEJ
Wygoń nudę z kuchni - przygotuj coś prostego, zaskakującego i jednocześnie smacznego, czyli pierś z kurczaka z brokułem i serem zapiekaną pod warkoczem ciasta francuskiego! Idealna na co dzień i od święta - przekonaj się sam! ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Nie tylko dzieci uwielbiają słodkości - dorośli także! A gdy jeszcze słodką czekoladą zalane są wiśnie z nalewki albo w cieście wyczuwalna jest nutka likieru... na samą myśl ślinka cieknie ;-) Poniżej znajdziesz 10 niezwykle smacznych propozycji na desery z alkoholem, oczywiście dozwolone od lat 18! CZYTAJ WIĘCEJ
Pamiętacie ten prawdziwy przysmak dzieciństwa, jakim były podpłomyki? Ja pamiętam baaardzo dobrze i do tej pory za nim tęskniłam, ale ostatnio, przez zwykły przypadek, znalazłam przepis na podpłomyki, lecz w zmodyfikowanej wersji, by można było je upiec na patelni. Wiem, że tego niezapomnianego smaku podpłomyków prosto z kuchni węglowej nie da się niczym zastąpić, ale jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Jeszcze tydzień i jak co roku zacznie się przedświąteczna gorączka... kupowanie prezentów i ozdób świątecznych, przygotowywanie wigilijnych i świątecznych potraw, pieczenie pierników i pierniczków, nastawianie zakwasu na barszcz... ufff... na samą myśl kręci mi się w głowie. Ale wiem, że jeśli zaczną stopniowe przygotowania wcześniej, ten przedświąteczny harmider mnie ominie. Dlatego dziś w planach mam zrobienie masy makowej do świątecznego makowca, którą zamrożę i wyjmę dopiero przed samą wigilią ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Purée można zrobić nie tylko z ziemniaków - pietruszka, seler, kalafior, a nawet bataty i topinambur będą świetną bazą kremowego purée. A może jeszcze z czegoś? ;-) Ale zanim podzielicie się swoimi pomysłami, zerknijcie na 11 propozycji blogerów kulinarnych, które dla was zebrałam. Które purée najbardziej przypadło wam do gustu? ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
W czym tkwi tajemnica udanego purée? Zawsze się nad tym zastanawiałam, bo moje purée wychodziło albo za gęste, albo za rzadkie... Ale zasięgnęłam języka, poszperałam w internecie i już wiem na czym polega sekret dobrego purée! A teraz podzielę się z wami tą tajemną wiedzą ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Jesienna chandra? Mam na nią niezawodny sposób - słodka tarta z ulubionymi owocami na pewno poprawi ci humor w chłodne, jesienne dni. Zazwyczaj piekę tarty warzywne, ale dziś mam ochotę na nieco słodyczy, więc postanowiłam poszukać przepisu na owocową tartę. Znalazłam tyle smakowitych propozycji, że nie wiem, którą wybrać? Pomożecie mi podjąć decyzję? ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Rodzynki w miodzie i rumie są obowiązkowym dodatkiem do świątecznych ciast - keksu, sernika czy makowca. Oczywiście wersja z nasączonymi w alkoholu rodzynkami jest przeznaczona tylko dla dorosłych, a dla młodszych, możesz przygotować ciasto z rodzynkami w miodzie - będzie równie smaczne ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Wszystko co domowe i samodzielnie przygotowane jest lepsze! Tak też jest z cukrem waniliowym - prawdziwym, o niesamowitym aromacie... A czy wiesz, że w sklepie bardzo ciężko jest dostać cukier waniliowy? Najczęściej na sklepowych półkach znajdziesz cukier wanilinowy, który pozyskiwany jest sztucznie i z wanilią ma niewiele wspólnego - może tylko zapach, który i tak nie umywa się do naturalnego. Jeśli chcesz, by w twojej kuchni zagościł prawdziwy cukier waniliowy, koniecznie poznaj nasz przepis, a nie pożałujesz ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Wydaje mi się, że białe warzywa są przez nas niedoceniane... A przecież to wyjątkowo wdzięczne produkty w kuchni, a pomysłów na pyszne dania z wykorzystaniem białych warzyw nie brakuje. Mogą być tylko dodatkiem, lekko podkręcającym smak całej potrawy albo elementem dominującym. Dlatego mam dla was aż 13 pomysłów na dania z wykorzystaniem białych warzyw. Życzę smacznych rezultatów ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Oto kolejny odcinek naszego cyklu - Tanie danie. U nas tanio oznacza pysznie! Więc jeżeli zastanawiasz się jak zrobić obiad dla czterech osób, który będzie smaczny i nie wydasz na jego składniki więcej niż 20 złotych, to koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem. Dziś na obiad kremowa zupa ze szpinakiem z niespodzianką - pyszna i zdrowa. Smacznego! :-) CZYTAJ WIĘCEJ
Sernik to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie zna ludzkość! Dlatego chciałam podzielić się z wami przepisem na idealny i tradycyjny sernik brzoskwiniowy na kruchym cieście i z puszystą pianką, który zawsze się udaje. CZYTAJ WIĘCEJ
Karmelowe ciasto, pierniczki z karmelem, orzeszki w karmelu, kawa z sosem karmelowym... na samą myśl aż ślinka cieknie! ;-) Zobacz jakie cuda można wyczarować z karmelu ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Andrzejki tuż tuż, a ty nadal nie masz pomysłu czym uraczyć swoich gości? Spokojnie, mam dla ciebie 10 najlepszych przepisów na pyszne imprezowe przekąski, które posmakują każdemu, a w dodatku ich przygotowanie nie zrujnuje twojego portfela i nie zajmie też dużo czasu. Które wybierzesz? ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Większość z nas na śniadanie je kanapkę z plasterkiem wędliny i popija ją herbatą z cytryną... niezbyt apetycznie, prawda? A co powiesz na wyśmienitą, kolorową kanapkę z jajkiem sadzonym? Ja takiej śniadaniowej propozycji mówię stanowcze tak! Poniżej znajdziesz pomysły, co na taką kanapkę możesz położyć. Smacznego! CZYTAJ WIĘCEJ
Koktajl bananowy o poranku to świetny pomysł na śniadanie! Taka bomba witaminowa dostarczy ci potrzebnej energii, byś z uśmiechem na twarzy podejmował wyzwania, które postawi przed tobą dzień ;-) Kiedy robię taki bananowy koktajl na śniadanie, zawsze przygotowuję podwójną porcję i zabieram ją ze sobą do pracy - wam też polecam ten patent. Skusicie się? CZYTAJ WIĘCEJ
Masz czasem takie dni, że budzisz się rano i nie masz ochoty nawet ruszać się z łóżka, nie mówiąc już o zrobieniu wartościowego śniadania i pójściu do pracy? Dziś dopadł mnie właśnie taki stan, ale kiedy pomyślałam, że zaraz zajem smaczny i pachnący omlet z warzywami, jakoś łatwiej wstawało mi się ;-) Do tego zielona herbata i już wiedziałam, że to będzie dobry dzień. CZYTAJ WIĘCEJ