Tak, tak, wiem, że Nutella najlepiej smakuje jedzona łyżką wprost ze słoika, ale co powiecie na nutellowe inspiracje? Są tak smakowite, że mnie od samego patrzenia na nie aż ślinka cieknie... ;-) Dlatego przygotowałam dla was 10 niesamowicie smacznych deserów, które zostały stworzone dzięki Nutelli. Który najbardziej przypadł wam do gustu? ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Rolada może stać się ozdobą każdego stołu. Jemy je na ciepło, na zimno w postaci wędliny, na co dzień, jak także od święta. Najlepiej smakują oczywiście te przygotowane samodzielnie, dlatego mam dla was aż 10 przepisów na apetyczne rolady, obok których trudno przejść obojętnie. Zapraszam i życzę smacznych rezultatów. CZYTAJ WIĘCEJ
Julii Child chyba nie trzeba nikomu przedstawiać - każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem, wie kto to jest Julia Child. Była amerykańską kucharką oraz autorką książek kucharskich, z której najważniejsza i najbardziej znana to "Mastering the Art of French Cooking" (1961). Zasłynęła jako prowadząca programy kulinarne - najpopularniejszym był "The French Chef", dzięki któremu spopularyzowała francuską kuchnię w USA. Poznajcie 10 najlepszych przepisów Julii Child. CZYTAJ WIĘCEJ
Ilu kucharzy, tyle przepisów na barszcz ukraiński - każdy gotuje go według swojej receptury. I tu pojawiają się spory - czy barszcz ukraiński bez białej fasoli to jeszcze barszcz ukraiński? Czy jest dopuszczalne użycie białej kapusty zamiast kiszonej? Otóż tak! Bo na Ukrainie ten barszcz jest daniem narodowym i gotuje się go ze świeżej kapusty, bez fasoli i podaje z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami. Nasi wschodni sąsiedzi barszcz, do którego dodają fasolę nazywają "barszczem czernihowskim". Jak widać co kraj to obyczaj ;-) A ja zapraszam was po mój przepis na barszcz ukraiński - bez fasoli i ze świeżą kapustą. CZYTAJ WIĘCEJ
Te drożdżowe bułeczki zrobiłam zaraz po świętach, kiedy po makowcu nie było już śladu, a bardzo miałam ochotę na odrobinę słodkości z makiem. Kiedyś przygotowywałam je bardzo często na śniadanie - do tego kubek gorącej, aromatycznej kawy z mlekiem i wiedziałam, że dzień będzie udany ;-) Teraz nie mam rano aż tyle czasu, by piec bułeczki, ale czasem przygotowuję je dzień wcześniej i zajadam na śniadanie. Dodatek dżemu sprawia, że smakują wyśmienicie nawet kolejnego dnia. Zapraszam po przepis ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Już od dawna chodziły za mną kokosanki i wczoraj wreszcie udało mi się znaleźć chwilę, żeby je upiec. To najlepsze i najłatwiejsze na świecie ciasteczka - kruche na zewnątrz, a mięciutkie w środku, o przepysznym kokosowym smaku. A dziś podzielę się z wami efektami wczorajszego pieczenia i oczywiście przepisem. Zapraszam i życzę smacznych rezultatów ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Szakszuka ostatnio bardzo często gości w mojej kuchni i wcale mnie to nie dziwi - jest smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Po prostu idealna w roli śniadania! Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, którego nazwę można przetłumaczyć jako wielki bałagan - coś w tym jest, bo szkaszuka to mieszanka jajek, pomidorów, papryki, cebuli, pietruszki i przypraw - to najbardziej podstawowa wersja, a ja mam dla was moją ulubioną wersję szakszuki. Zapraszam! ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Podobno zima ma do nas wrócić i, o zgrozo, ze zdwojoną siłą... A jak wiadomo do zimy trzeba się porządnie przygotować, dlatego zebrałam dla was propozycje na posiłki na cały chłodny, zimowy dzień, które pomogą wam się rozgrzać i poprawią wasze samopoczucie. Mam nadzieję, że przypadną wam do gustu ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Podobno zima ma do nas wrócić ze zdwojoną siłą, więc trzeba się do niej odpowiednio przygotować, a jak wiadomo, nic nie poprawi twojego samopoczucia po powrocie z pracy bardziej niż pyszna i aromatyczna zupa. Dlatego mam dla was 3 przepisy na rozgrzewające zupy. Którą wybierzesz? ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Ile razy zdarzyło ci się przygotowywać jakąś potrawę, zaglądasz do lodówki, a tam nie ma ani jednego jajka, a w tym przepisie są one niezbędne? A może zapomniałeś kupić śmietany lub ketchupu? Spokojnie - w kuchni nie ma rzeczy niezastąpionych! Poznaj kilka zamienników kulinarnych, które uratują twoją potrawę w kryzysowej sytuacji. CZYTAJ WIĘCEJ
Nadchodzący Nowy Rok zawsze wiąże się z oczekiwaniami, że spełnią się nasze życzenia i marzenia - że będzie lepiej. Nowy rok to nowe możliwości, dlatego robimy postanowienia noworoczne i składamy obietnice, życzymy sobie i bliskim szczęśliwego Nowego Roku. A może by tak pomóc losowi? W wielu krajach podczas sylwestrowej nocy ludzie raczą się specjalnymi potrawami, które według przesądów i wierzeń mają zapewnić im pomyślność w nadchodzącym Nowym Roku. Jakie potrawy przynoszą szczęście? Odpowiedź znajdziesz poniżej - niektóre z nich na pewno cię zaskoczą ;-) Zapraszam do lektury! CZYTAJ WIĘCEJ
Co roku to samo... Goście już schodzą się na sylwestrową imprezę, a ja nadal biegam w fartuszku po kuchni... też tak masz? Jednak w tym roku postanowiłam, że będzie inaczej - wszytko zaplanowałam z kilkudniowym wyprzedzeniem i przygotowałam przemyślane menu, które pozwoli mi zaoszczędzić czas i nerwy. Oto moje 3 propozycje na sylwestrowe przekąski, które przygotujesz w mniej niż 30 min. CZYTAJ WIĘCEJ
Sylwester już tuż tuż - czas pożegnać Stary, a przywitać Nowy Rok. Dlatego przygotowałam dla was kilka iście szampańskich propozycji na desery, które idealnie sprawdzą się podczas każdej imprezy sylwestrowej. Zapraszam! CZYTAJ WIĘCEJ
Kieliszek szampana w Sylwestra jest wręcz obowiązkowy - to niezaprzeczalny fakt. A co powiecie na szampana w słodkim wydaniu? Mam dla was przepis na iście sylwestrowe ciasto czekoladowe - oczywiście z szampańską nutką. CZYTAJ WIĘCEJ
Noc sylwestrowa to bardzo wyjątkowa noc - szampańska zabawa, fajerwerki, balony, życzenia, i oczywiście toasty - warto wznieść je wyjątkowym trunkiem. Tym razem powitam Nowy Rok w domu w gronie najbliższych znajomych i mam zamiar zaskoczyć ich nie tylko pysznymi przekąskami, ale także kolorowymi drinkami. Dlatego zebrałam dla siebie i dla was aż 9 najlepszych pomysłów na sylwestrowe drinki - oczywiście tylko dla dorosłych ;-) Zabaw się w barmana i zaskocz swoich gości kolorowymi trunkami! CZYTAJ WIĘCEJ
Dziś pierwszy dzień zimy - może aura za oknem na to nie wskazuje, ale na pewno słupek rtęci przekonuje nas, że owszem, zima już do nas przyszła na dobre. Jeśli zmarzniesz wracając z pracy mam dla ciebie receptę na rozgrzanie! Oto przepis na pyszny, rozgrzewający koktajl ze składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Jakie są najbardziej popularne desery bożonarodzeniowe w Polsce? Bez wahania każdy odpowie - kutia, makowiec, sernik, keks. A jakie słodkości w czasie świąt Bożego Narodzenia jada się na świecie? Oto odpowiedź - poznaj 16 najpopularniejszych świątecznych deserów świata. CZYTAJ WIĘCEJ
Kolacja wigilijna to bardzo wyjątkowe wydarzenie, które wymaga odpowiedniej oprawy. 24 grudnia zasiadając do stołu, ubieramy się elegancko, a potrawy, które będziemy jeść także są niecodzienne - niektóre z nich jemy tylko raz do roku, właśnie podczas wigilii. Tego dnia wszytko sprowadza się do wspólnej kolacji wigilijnej w gronie rodziny oraz przyjaciół, zatem ważne, by i stół oraz jego dekoracja oddawały rangę tego wydarzenia. Dlatego zebrałam dla was kilka pomysłów, co zrobić by twój stół wigilijny był naprawdę wyjątkowy. CZYTAJ WIĘCEJ
Święta już tuż tuż! Pewnie już doskonale wiesz co przygotujesz na wigilijną kolację, ale warto także wcześniej pomyśleć co podasz swoim gościom pierwszego i drugiego dnia świąt. Ja w tym roku wybrałam kaczkę pieczoną z pomarańczami i imbirem. Jest świetna - miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna, a jak smakuje! Przekonaj się sam! CZYTAJ WIĘCEJ
Makaronikom mówimy stanowcze TAK! ;-) Każdy, kto choć raz próbował samodzielnie przygotować domowe makaroniki na bazie bezy włoskiej, wie, że nie jest to prosta sprawa, ale zdecydowanie gra jest warta świeczki! A jeśli zrobicie je w świątecznym klimacie, to mogą stać się one nie tylko smakowitą przekąską po wigilijnej kolacji, ale także efektowną dekoracją stołu. Zatem mam dla was przepis na przekładane bezowe ciasteczka z chrupiącą, cienką skórką i mięciutkim środkiem, o pięknym czerwonym kolorze, dzięki któremu idealnie wpiszą się w klimat świąt ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Jakie jest najbardziej świąteczne ciasto? Oczywiście makowiec! ;-) Nie wyobrażam sobie bez niego kolacji wigilijnej - kiedy już wszystkie potrawy zostaną zjedzone, babcia jak co roku zapyta: "no to komu kawki i strucelka?", a makowiec babci Jadzi jest najlepszy na świecie! Nie kruszy się, jest odpowiednio wilgotny, a jak smakuje! Przepis na masę makową podałam wam tydzień temu (przepis tutaj), a teraz czas na przepis na świąteczny makowiec. Zapraszam ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
"Oczy carycy" to ciasto niezwykłe - smaczne, efektownie wygląda i choć jest pracochłonne, to jednak jego przygotowanie wcale nie jest trudne! Nie jadłam tego ciasta od wieków! Chyba o nim zapomniałam, ale wczoraj przyszło mi na myśl. Pobiegłam po mój przepiśnik, przewertowałam go kilkukrotnie i... znalazłam przepis na ciasto o zagadkowej nazwie "Oczy carycy", którym z chęcią się z wami podzielę ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez karpia. W moim rodzinnym domu stawia się na tradycję, dlatego na naszym stole zawsze pojawiał się karp pod postacią smażonych na złoto dzwonków. Jednak odkąd sama przygotowuję wigilię, staram się przełamać wigilijną rutynę, ale z poszanowaniem tradycji, więc oczywiście karp gości na moim stole, ale co roku staram się podać go w inny sposób. Dlatego zebrałam dla was aż 10 najciekawszych pomysłów na wigilijnego karpia. CZYTAJ WIĘCEJ
Zupa grzybowa, obok czerwonego barszczu z uszkami, jest obowiązkową potrawą na moim wigilijnym stole. Jak już wcześniej wam pisałam, w moim rodzinnym domu podczas kolacji wigilijnej podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionie, z którego pochodzi moja mama. Więc aby pogodzić dwie rodziny, podczas wigilii zajadamy się dwoma zupkami ;-) Przepis na pyszny barszcz z uszkami podała wam już Kasia (przepis tutaj), dlatego ja podzielę się z wami moim przepisem na najsmaczniejszą wigilijną zupę grzybową. Zapraszam! CZYTAJ WIĘCEJ
Kompot z suszu to niezwykły napój, który przygotowuje się zazwyczaj tylko raz do roku, w wigilię i to chyba właśnie w tym tkwi jego wyjątkowość... Najlepiej smakuje ten przygotowany z samodzielnie ususzonych owoców. Już nie mogę doczekać się 24 grudnia, kiedy to obudzi mnie zapach gotowanego przez babcię suszu... CZYTAJ WIĘCEJ
Chcesz przygotować przejrzystą, klarowną galaretę do karpia albo efektowne tymbaliki z kurczakiem i warzywami, a tymczasem wywar jest mętny? Zapewne gotowałaś go zbyt szybko albo włożyłaś mięso do wrzącej wody zamiast do zimnej. Tylko nie panikuj - nic straconego, bo mętną galaretę da się jeszcze uratować. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz odpowiedź. CZYTAJ WIĘCEJ
W moim rodzinnym domu na stole wigilijnym podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionach, z których pochodzi moja mama. Więc aby pogodzić dwie rodziny, podczas wigilii zajadamy się dwoma zupkami ;-) Ale w tym roku to ja urządzam rodzinną wigilię, więc postanowiłam przełamać tradycję i przygotować dodatkowo nieco inną zupę, ale jak najbardziej postną i godną tego, by stać się jednym z dwunastu wigilijnych dań. Dlatego zebrałam najciekawsze propozycje na wigilijne zupy. Jak myślicie, która z nich będzie najodpowiedniejsza? ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Karp to nieodłączny element kolacji wigilijnej - po prostu musi pojawić się na stole i już! Wiele osób nie lubi smaku tej ryby, no cóż, trzeba przyznać, że jest specyficzny (żeby nie powiedzieć mulisty), ale uwierzcie, że dobrze przygotowany karp, to smaczny karp ;-) Dlatego mam dla was sprawdzony przepis babci Jadzi na karpia w galarecie oraz kilka porad, co zrobić, by galareta sklarowała się. Zapraszam! CZYTAJ WIĘCEJ
Czy w waszych domach kutia jest jedną z potraw wigilijnych? Przyznam się wam, że dopiero rok temu pierwszy raz w życiu jadłam ten wigilijny deser. Tam skąd pochodzę zamiast kutii podaje się makowiec, a teraz mieszkam na Lubelszczyźnie, gdzie kiedy komuś mówiłam, że nie jadłam nigdy kutii, ten ktoś patrzył na mnie jak na ufo ;-) Bo na wschodzie kraju kutia pojawia się na każdym stole wigilijnym. Na szczęście już nadrobiłam zaległości, a w tym roku obok makowca podczas wigilijnej kolacji pojawi się kutia. CZYTAJ WIĘCEJ
Święta coraz bliżej - jeszcze tylko niecałe dwa tygodnie i zasiądziemy przy wigilijnym stole zastawionym pysznymi potrawami. Nie wiem jak w waszych rodzinach, ale u mnie nadal kultywuje się tradycję podawania 12 potraw wigilijnych, zatem żeby ze wszystkim zdążyć, wraz z mamą i babcią, co tylko się da przygotowujemy znacznie wcześniej. Tak jest z wigilijnymi uszkami, które 24 grudnia podajemy z czerwonym barszczem. Możecie ulepić je wcześniej i zamrozić - polecam ten sposób każdemu, kto chce ze spokojem szykować wigilijną kolację, bez zbędnych nerwów i pośpiechu. CZYTAJ WIĘCEJ