Co jeść w pracy?

Kiedy jesteśmy pochłonięci wirem pracy, a dodatkowo za oknem prawie trzydziestostopniowy upał, wówczas nie mamy czasu ani ochoty na jedzenie czegokolwiek. Jednak pamiętajmy, że drugie śniadanie czy lunch to bardzo ważne posiłki w naszej diecie i nie należy o nich zapominać. Dlatego warto przed wyjściem do pracy zaopatrzyć się w coś, co dostarczy twojemu organizmowi odpowiednią dawkę składników odżywczych i energii.


Przemyślane drugie śniadanie
Przerwa na drugie śniadanie nie trwa długo, więc z reguły nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych i czasochłonnych posiłków, dlatego zazwyczaj sięgamy po słodką przekąskę lub niezdrowe zupki w proszku. Po zjedzeniu takich "przysmaków" głód zaspokoimy na krótko, a jedyne co dostarczamy naszemu organizmowi, to konserwanty i puste kalorie.
Natomiast rezygnacja z drugiego śniadania w czasie pracy także nie jest rozsądnym pomysłem, gdyż pomijając posiłek spowalniamy metabolizm, poziom koncentracji znacznie spada, a wieczorem, po powrocie z pracy, objadamy się, co zdecydowanie nie wpływa pozytywnie na nasz organizm. Dlatego bardzo dobrym rozwiązaniem jest wcześniejsze przygotowanie posiłku w domu.

Maksymalne odstępy między posiłkami nie powinny przekraczać 6 godzin, a optymalna przerwa pomiędzy nimi to 3–4 godziny, dlatego w ciągu 8-godzinnego dnia pracy należy choć raz coś przekąsić. Najlepiej jeśli pomyślisz o tym wcześniej i przygotujesz drugie śniadanie przed wyjściem do pracy — zaoszczędzisz czas i nie wydasz fortuny na dania z baru czy stołówki, a dodatkowo wiesz co jesz, bo wszystko przygotowałeś własnoręcznie.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale drugie śniadanie jest równie istotne, a naprawdę niewiele potrzeba, by w pracy odżywiać się rozsądnie i zdrowo. Kanapki na bazie pełnoziarnistego pieczywa z dużą ilością świeżych warzyw powinny wystarczyć, by produktywnie wykorzystać czas pracy. Ale jeśli lubisz przekąszać coś co chwilę, pokrój marchewkę, paprykę, brokuł, kalafior, rzodkiewki — wybierz warzywa, które lubisz — zapakuj w pojemniczek i postaw przed sobą — takie podjadanie na pewno wpłynie dobrze na twój organizm, zaspokoi głód i doda energii.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Owsianka lub jogurt naturalny z dodatkiem musli i łyżeczką ziarenek chia sprawdzi się świetnie w upalne dni. Tak samo jak owoce — nie zapominajmy o nich, gdyż są źródłem wielu witamin i cennych składników odżywczych, dlatego warto zawsze mieć pod ręką jabłko, banana czy pomarańczę.
Jedz zdrowo także w pracy
Są w pracy takie dni, że nie masz czasu na nic i wciągnięty w wir obowiązków zapominasz o jedzeniu. Na to także jest rozwiązanie - miej zawsze przy sobie jakieś szybkie, ale zdrowe przekąski: suszone owoce, orzechy, baton zbożowy czy wafle ryżowe. Zaspokoisz głód i nie stracisz cennego czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia w czasie pracy.

Pożywna sałatka ze świeżych warzyw także jest dobrym pomysłem na zdrowe drugie śniadanie. Przygotowanie jej nie zajmie dużo czasu, a składniki odżywcze w niej zawarte wpłyną pozytywnie na nasz organizm. Jedyne czego potrzebujesz to:
- świeże warzywa (dodaj jakie lubisz),
- gotowana lub wędzona pierś z kurczaka,
- ser feta,
- oliwa z oliwek,
- świeże listki bazylii,
- pestki dyni lub słonecznika i gotowe!
Koniecznie pamiętaj o piciu dużej ilości płynów — zwłaszcza w upalne dni. Specjaliści z Instytutu Medycznego w USA zalecają, aby dzienna dawka wody dla kobiet wynosiła minimum 2,7 litra, a dla mężczyzn 3,7 litra. Jest ona niezwykle ważnym elementem w zbilansowanej diecie, gdyż wypłukuje toksyny i transportuje składniki odżywcze do komórek, dlatego nie można o niej zapominać.
Zadbaj o siebie i zacznij jeść drugie śniadanie, a na pewno zaczniesz wyglądać i czuć się zdrowiej, a twój szef będzie zadowolony z dobrego pracownika.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze