Domowy syrop - nie tylko na kaszel

Syropy, które możemy dostać w sklepach, nafaszerowane są chemią i sztucznymi barwinkami. Dlatego lepiej jest przygotować je samemu w domu, wówczas mamy pewność co się w nich znajduje. Przekonaj się, że nie jest to takie trudne, jak się wydaje!

Domowy syrop na kaszel — zrób go sam!
Prawie każdy pamięta z dzieciństwa smak syropu z cebuli, który przygotowywała babcia, kiedy bolało gardło albo doskwierał kaszel. Dziś koncerny farmaceutyczne oferują szeroką gamę produktów na przeziębienie, ale po co je kupować, skoro można przygotować zdrowy i naturalny domowy syrop na kaszel?
Syrop z cebuli jest skutecznym i bezpiecznym dla dzieci środkiem w walce z przeziębieniem. Nie tylko leczy kaszel, ale także zapobiega anemii i wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Dodatkowo jest słodki, więc dzieci nie powinny mieć problemu z przyjmowaniem go.

Aby przygotować domowy syrop z cebuli potrzebujemy jedynie: 2 cebule i cukier lub miód. Obierz i bardzo drobno posiekaj cebulę. Włóż ją do miseczki i dobrze wymieszaj z dużą ilością cukru lub 4 łyżkami miodu. Przykryj miseczkę talerzem i poczekaj 5 godz., by cebula zdążyła puścić sok. Odcedź syrop i podawaj dziecku co 2–3 godz. po jednej łyżeczce.
Domowy, złocisty syrop z nutką cytryny
Ten syrop idealnie komponuje się z deserami albo wypiekami. Konsystencją przypomina miód pitny, a jego smak jest naprawdę wyjątkowy — karmelowo-cytrynowy. Przygotowanie go nie wymaga wiele wysiłku i czasu, a efekt cię zaskoczy.
Składniki:
- 1,2 kg cukru,
- woda,
- 2 łyżki (lub więcej) soku z cytryny.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Do dużego garnka wsyp 200 g cukru, zalej go 50 g wody i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj na ogniu średniej wielkości; od momentu, kiedy cukier z wodą zaczną wrzeć, nie mieszaj ich. Gotuj do chwili skarmelizowania się cukru — mieszanka nadal będzie rzadka, ale przybierze ciemnozłoty kolor. Uważaj, aby nie przypalić cukru, gdyż wówczas będzie miał gorzki smak. Teraz możesz już zdjąć garnek z palnika.

Do garnka ze skarmelizowanym cukrem ostrożnie wlej 600 g wrzącej wody — należy przy tym bardzo uważać, gdyż reakcja będzie prawie wybuchowa. Następnie wsyp kilogram cukru i wlej sok z cytryny — wszystko wymieszaj i gotuj na minimalnym ogniu ok. 45 min. (już nie mieszając) aż syrop trochę zgęstnieje.
Pamiętaj, że gorący syrop nie będzie zbytnio gęsty — kiedy go ostudzisz, powinien nabrać odpowiedniej konsystencji. Jednak, jeżeli jego gęstość nie będzie satysfakcjonująca, wystarczy ponownie przelać go do garnka i zagotować - to powinno pomóc. Natomiast jeżeli będzie zbyt gęsty — wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Kiedy będziesz zadowolony z gęstości syropu, wystudź go i przelej do słoiczków. Przechowuj w temperaturze pokojowej, w nienasłonecznionym miejscu — najlepiej w szafce.

Syropy idealne na upalne dni
Przygotowanie syropu miętowego lub lawendowego jest niezwykle proste, a już gotowy sprawdzi się doskonale podczas gorących, wakacyjnych dni.
Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Kiedy zawartość garnka zawrze, włóż do niego umyte gałązki mięty i odstaw na 24 godz. Następnego dnia wyjmij miętę i przecedź syrop przez sitko. Ponownie zagotuj. Teraz przelej gorący syrop do szklanych butelek lub słoików i od razu zakręć. Gotowe!

Syrop lawendowy
Składniki:
- cytryna,
- 250 g cukru,
- 200 ml wody,
- 3 łyżki świeżych kwiatów lawendy.
Wyciśnij sok z cytryny, a łyżeczką wyskrob resztki miąższu. Wlej sok do garnuszka, dodaj cukier oraz wodę i gotuj ok. 10 min., aż cukier całkowicie się rozpuści. Pod koniec gotowania dodaj kwiaty lawendy. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmij garnek z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przelej gotowy już syrop do szklanych buteleczek. I pyszny syrop gotowy! :).
Przeczytaj także:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze