Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

Fenkuł, znany raczej jako koper włoski nieczęsto pojawia się w polskiej kuchni, choć jego bliskim krewniakiem jest popularny w naszych przydomowych grządkach koper ogrodowy. Od wieków znany jest w medycynie naturalnej, gdyż posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Jego zastosowanie w kuchni także może być szerokie – to warzywo ma potencjał, którego niestety nie wykorzystujemy. Dowiedz się więcej o koprze włoskim i już dziś wprowadź go do swojej diety!


Fenkuł – samo zdrowie!
Bulwy kopru włoskiego zawierają wiele dobroczynnych dla zdrowia substancji, przede wszystkim są źródłem potasu i witaminy K, dlatego warto wprowadzić je do diety. A czy wiedzieliście, że zjedzenie jednej główki kopru włoskiego może zapewnić naszemu organizmowi 100 proc. potrzebnej mu dziennej dawki witaminy C?
Dzięki właściwościom leczniczym fenkuł od wieków wykorzystywany jest podczas dolegliwości układu pokarmowego. Dziś powszechnie stosuje się herbatę z owoców kopru włoskiego na wypadek wzdęć, jak także kolki u niemowląt. Jednakże ostatnie badania pokazują, że olejek zawarty w nasionach kopru włoskiego wykazuje działanie estrogenne, dlatego zdania na temat podawania go małym dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym są podzielone.

Poznaj właściwości warzyw
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Koper włoski w kuchni
Fenkuł można jeść na surowo – zachowuje wówczas wszystkie składniki odżywcze i witaminy. W nieprzetworzonej termicznie formie koper włoski świetnie komponuje się w sałatce np. z selerem naciowym i jabłkiem. Świeże, posiekane liście fenkułu możemy dodać do rosołu lub do zupy rybnej – ich zapach przypomina anyż i jest znacznie mniej intensywny niż zwykły koper ogrodowy.

Ugotowaną bulwę kopru włoskiego możemy dodać do grillowanej lub smażonej wieprzowiny. W kuchni włoskiej przy pomocy nasion fenkułu, aromatyzuje się wywary rybne, a w przemyśle spożywczym – wyroby cukiernicze.
Fenkuł smakuje doskonale pod każda postacią – na surowo, gotowany na parze, smażony czy grillowany, dlatego można dodać go praktycznie do każdego dania.
Kremowa zupa z fenkułu
Składniki:
- duża cebula,
- 4 fenkuły,
- 4 marchewki,
- 30 g masła,
- ½ łyżeczki curry,
- litr rosołu drobiowego,
- śmietana,
- sól i świeżo zmielony pieprz.

Posiekaj wszystkie jarzyny w kostkę. Pół kostki masła rozpuść na patelni i zarumień na niej cebulę, a następnie dodaj pozostałe warzywa. Kiedy jarzyny będą już prawie gotowe, zalej je bulionem i przypraw carry, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj przez 20 min.
Po upływie tego czasu zmiksuj zupę, dodaj śmietanę i pozostałe pół kostki masła. Na wierzch możesz położyć grzanki, paski szynki albo wędzonego łososia. I zupa z fenkułu gotowa! Smacznie, zdrowo i szybko.
Sałatka z koprem włoski, pomarańczą i oliwkami
Składniki:
- 2 kolby kopru włoskiego,
- duża czerwona cebula,
- duża pomarańcza,
- kilka czarnych oliwek bez pestek,
- łyżka orzeszków piniowych lub słonecznika,
- łyżka oliwy
- świeżo zmielony pieprz,
- sól morska.

Umyj koper i odetnij liście, które zachowaj do dekoracji sałatki. Umyte fenkuły pokrój na grube plastry i posyp grubo mielonym pieprzem i solą. Na patelni rozgrzej oliwę i z obu stron zarumień na niej plastry kopru włoskiego, które następnie pozostaw na talerzu do wystygnięcia. Teraz na patelni upraż orzeszki piniowe lub ziarenka słonecznika. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry i połóż na koprze.
Obierz pomarańczę, pozbądź się białej skórki i pokrój owoc w ćwiartki oraz połóż na już prawie gotowej sałatce. Oliwki pokrój w plasterki. Wierzch sałatki obsyp pokrojonymi oliwkami, orzeszkami piniowymi (lub pestkami słonecznika) i skrop sokiem z pomarańczy lub cytryny. Dopraw do smaku solą morską i pieprzem oraz udekoruj sałatkę gałązkami kopru włoskiego. Smacznego!


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze