Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

Wiśnie są skarbnicą witamin, przeciwutleniaczy i minerałów - są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Polskie wiśnie są unikalne - nigdzie na świecie nie znajdziesz tego smaku. Wszystko za sprawą naszego klimatu, który charakteryzuje się dużymi różnicami temperatur pomiędzy nocą a dniem. W ciągu słonecznego dnia wiśnie nabierają słodyczy, natomiast nocą - kwaśności. Skutkuje to tym, że posiadają oryginalny, słodko-kwaśny smak - zupełnie inny niż wiśnie hiszpańskie czy włoskie. Dlatego doceńmy skarb jaki często rośnie w naszych przydomowych sadach i wykorzystajmy go w kuchni!


Co zawierają wiśnie?
Owoce wiśnie są bogate w duże ilości przeciwutleniaczy — w 100 g wiśni znajdziemy ich aż 400 mg – to dzięki nim mogą chronić organizm przed procesami starzenia i nowotworami. Dodatkowo te owoce wspomagają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego dzięki temu, że posiadają kilka ważnych substancji:
- Antocyjany – sprawiają, że naczynia włosowate zwiększają swoją elastyczność. Dodatkowo odtruwają serce i dobroczynnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek,
- Potas – wspomaga usuwanie nadmiaru soli z organizmu,
- Witamina C – uszczelnia naczynia krwionośne,
- Błonnik – obniża poziom złego cholesterolu, a przez to niweluje ryzyko chorób serca.

Medycyna naturalna znała wiśnie od tysiącleci i stosowała je pod postacią soku jako lek na gorączkę i bóle mięśni.
Nie możesz spać? — Jedz wiśnie!
Badania potwierdziły, że codzienne picie soku z wiśni pomaga walczyć z bezsennością i przyspiesza zasypianie. To dzięki zawartości melatoniny, która w wiśniach odgrywa rolę naturalnego przeciwutleniacza, a w ludzkim organizmie jest hormonem odpowiedzialnym za regulacje snu i czuwania. Dlatego regularne jedzenie wiśni może podnieść wydajność snu oraz uregulować cykl aktywności organizmu.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
W jaki sposób wykorzystać wiśnie w kuchni?
Wiśnie są bardzo niskokalorycznymi owocami – w 100 g znajduje się tylko 50 kcal, dlatego warto je włączyć do diety odchudzającej. Zawarte w wiśniach pektyny pod wpływem wody pęcznieją i na długi czas wypełniają żołądek i dają poczucie sytości.

Owocowe inspiracje
Ale warto wiedzieć, że wiśnie zawierają sporą ilość kwasów owocowych, które zwiększają ilość wydzielanych enzymów trawiennych i śliny, dlatego zwiększają apetyt.
Najczęściej wiśnie są wykorzystywane w postaci soku lub przetworów, ale gdyby tak przełamać rutynę i przygotować z nich coś nietuzinkowego? :)
Ziemniaczane kulki z wiśnią
Składniki:
- 50 dag ugotowanych ziemniaków,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru pudru,
- całe jajko,
- żółtko jajka,
- 4 łyżki mleka,
- 5 dag drożdży,
- 5 dag masła,
- szklanka wiśni kandyzowanych,
- cukier waniliowy,
- olej.
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i dodaj cukier, cukier waniliowy, łyżkę mąki i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj rozgniecione w prasce ziemniaki, pozostałą mąkę, roztopione masło, całe jajko i jedno żółtko i wyrób ciasto.

Kiedy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na stolnicy i wytnij z niego przy pomocy szklanki krążki. Do każdego z nich nałóż łyżeczkę wiśni i dokładnie zalep. Powstałe kuleczki wrzuć na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor.
Babeczki z wisienką
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka mleka,
- ½ szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 3 łyżki pestek słonecznika,
- 5 łyżki wiśni.
Do miski wrzuć jajka, wlej olej i mleko – wszystko wymieszaj. W drugiej miseczce wymieszaj mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i połącz z zawartością pierwszej miski. Dodaj pestki słonecznika i wiśnie – wymieszaj, ale staraj się zrobić to jak najmniejszą ilością ruchów.

Ciasto nałóż do foremek na muffinki, a ich wierzch posyp pestkami słonecznika. Piecz przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze