Zasmakuj w kremowych zupach
Zupy krem są świetnym pomysłem na szybki i zdrowy obiad, szczególnie jeżeli twoje dziecko nie lubi jeść warzyw. W kremowej zupie możesz przemycić praktycznie wszystko! A kiedy powiesz maluchowi, że właśnie zjadł znienawidzony szpinak czy marchewkę, na pewno bardzo się zdziwi i być może pokocha warzywa - kto wie...? Zatem poznaj kilka przepisów na pyszne zupy krem.

Zupa krem z batatów i z mleczkiem kokosowym
Warto wprowadzić bataty do diety, gdyż posiadają szereg prozdrowotnych właściwości: polepszają pamięć, dobroczynnie wpływają na narząd wzroku i pracę trzustki.
Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne poleca włączenie słodkich ziemniaków do jadłospisu cukrzyków, gdyż zawarte w nich węglowodany są wolniej przyswajane przez organizm, a przez to nie wpływają bardzo na poziom glukozy we krwi.
Kremowa zupa przygotowana z batatów z dodatkiem mleczka kokosowego jest sycąca i pyszna. Na długo zaspokoi uczucie głodu, a dodatkowo jest lekkostrawna. Spróbujesz? :)

Kremowa zupa z groszku cukrowego
Sezon na groszek cukrowy nieubłaganie dobiega końca, dlatego to ostatni dzwonek, by jeszcze przygotować zupę krem ze świeżego groszku cukrowego.
Zupa z groszku cukrowego jest lekka i smaczna, a dzięki nutce mięty orzeźwiająca - w sam raz na upalny dzień. Dodatkowo jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Spróbuj koniecznie.


Zupa krem z marchwi i pomarańczy
Wprowadź nieco orientu do swojej kuchni. Zupa z marchwi i puree pomarańczowego zachwyci każdego i spełni wymagania wegan i osób będących na diecie niskokalorycznej.
Ta kremowa zupa to danie idealne dla wymagających smakoszy, a jej przygotowanie nie przysporzy ci wiele trudu.

Kremowa zupa ze szpinaku
Sezon na szpinak trwa w najlepsze, a ty nadal nie wykorzystałeś go w pełni? Czas to zmienić! Poniżej znajdziesz przepis na pyszną zupę krem ze szpinaku. Wypróbuj koniecznie!

Krem z topinambura
Pod tą egzotyczną nazwą kryje się słonecznik bulwiasty. Topinambur polecany jest w diecie diabetyków oraz osób po chemioterapii - już to świadczy o tym, jak wspaniałym i wartościowym jest warzywem.
Jego smak jest dość… specyficzny — albo od razu go pokochasz, albo znienawidzisz. Kiedy pierwszy raz spróbowałam topinambur, to zakochałam się w jego smaku od pierwszego kęsa :). A jak będzie w twoim wypadku?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze