6 pomysłów na bezglutenowe ciasta

Dieta bezglutenowa wcale nie oznacza rezygnacji ze smacznych deserów - można je przygotować bez użycia tradycyjnej mąki pszennej. Dania niezawierające glutenu stały się wręcz modne, dlatego istnieje już wiele sprawdzonych i smacznych pomysłów dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Wykluczając zboża i produkty, które je zawierają także można przygotować pyszny deser. Poznaj kilka przepisów na bezglutenowe ciasta.

Podziel się:

Bezglutenowa tarta z owocami sezonowymi

Czas na na truskawki bezpowrotnie przeminął (przynajmniej do przyszłego roku :)), a to najczęściej z nimi przygotowujemy tarty, ale zamiast truskawek do tarty możesz dodać każde inne owoce sezonowe, które lubisz — jeżyny, śliwki czy brzoskwinie lub morele.

Bezglutenowa tarta z owocami lata to świetny pomysł na deser w upalny dzień - ciasto jest lekkie, a dzięki owocom świeże i orzeźwiające. Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Bezglutenowe brownie

Smacznie, czekoladowo i bezglutenowo - te trzy słowa świetnie opisują to ciasto. Brownie idealnie nadaje się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy, jak także jako deser podczas przyjęcia. Spróbujesz? :)

Bezglutenowa szarlotka

Na ten przepis składają się oczywiście jabłka, ale także mieszanka ulubionych bakalii, w tym wypadku migdałów, orzechów, pestek słonecznika i migdałowych płatków, a do tego wszystkiego cynamon, którego nie może zabraknąć w żadnej szarlotce :).

Ciasto jest kruche i zostało przygotowane z mieszanki mąki gryczanej, jaglanej i niestety — orkiszowej. Mąka orkiszowa należy do produktów zawierających gluten, dlatego trzeba ją zastąpić np. mąką kukurydzianą albo mąką z komosy ryżowej lub całkiem wykluczyć, zwiększając tym samym ilość dwóch pozostałych mącznych składników. Smacznego!

Owoce pod kruszonką bezglutenową

Wakacje kojarzą mi się przede wszystkim z malinami i dopóki mamy sezon na te owoce, korzystajmy z niego pełnymi garściami!

Strzałem w dziesiątkę będą maliny i jagody pod kruszonką - smacznie i zdrowo, a przede wszystkim bezglutenowo. Spróbuj koniecznie! :)

Ciasto z porzeczkami i chrupiącą kruszonką

Pyszne ciasto bezglutenowe z czarnymi porzeczkami to świetny pomysł na deser w upalny dzień. Porzeczki sprawią, że ciasto będzie orzeźwiające i nie bardzo słodkie — czyli idealne! Smacznego!

Bezglutenowe ciasto kasztanowe ze śliwkami

Dzięki zastąpieniu zwykłej mąki pszennej przez zmielone migdały i mało popularną mąkę kasztanową, (którą notabene wytwarza się z jadalnych kasztanów uprawianych w Polsce) to ciasto ze śliwkami staje się niezwykle smaczne i zdrowe.

Mąka kasztanowa ma ciekawy orzechowy posmak i tak też smakuje ciasto z niej przygotowane. Spróbuj koniecznie! :)

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Truskawkowa jak u babci Domowy majonez - to prostsze niż myślisz! 6 pomysłów na pierogi Szarlotka króluje jesienią. 16 przepisów na szarlotkę Twaróg nie tylko na śniadanie TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo Pyszny i pożywny koktajl z białych truskawek Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem Właściwości kakao Przepis na zupę grzybową z kremową pianką Owsianka nie musi być nudna! Pomidor na 7 sposobów