Królowa wszystkich przypraw

Kardamon należy do najdroższych przypraw na świecie - plasuje się na trzecim miejscu zaraz za szafranem i wanilią. Charakteryzuje się intensywnym, korzennym smakiem i aromatem. Dzięki licznym możliwościom zastosowania i właściwościom, kardamon został okrzyknięty królową przypraw i postawiony w jednym szeregu z królem - pieprzem. Dowiedz się dlaczego kardamon jest tak poważaną przyprawą.


Dlaczego kardamon nazywany jest królową przypraw?
Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie – już starożytni Egipcjanie używali go jako środek do higieny jamy ustnej. Jest także jedną z najdroższych przypraw na świecie i istnieje kilka jego substytutów. Powszechnie znane są dwa rodzaje kardamonu: zielony, który pochodzi z Indii oraz czarny – himalajski.
Wysoka cena kardamonu wynika ze złożonego procesu jego uprawy i późniejszej obróbki. Aby kardamon był najwyższej jakości należy wybrać odpowiedni moment zbiorów, a następnie poddać je czasochłonnemu i ostrożnemu procesowi suszenia – ważne, by owoce nie popękały. Jednak wysoka cena tej przyprawy nie powinna odstraszać, ponieważ aby wzbogacić smak i aromat potrawy wystarczy niewielka ilość kardamonu.
Lecznicze właściwości kardamonu
Oprócz tego, że kardamon króluje w kuchni jako przyprawa, to jest on także znanym od czasów starożytnych środkiem leczniczym.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
W Indiach powszechnie stosuje się go jako preparat na problemy trawienne, brak apetytu, a także w przypadku astmy i zapalenia oskrzeli. Natomiast Chińczycy wykorzystują kardamon jako środek wzmacniający organizm.

Kardamon posiada właściwości bakteriobójcze oraz odświeżające oddech. Warto dodać go po dań mięsnych, ponieważ ułatwia proces trawienia białek. Jest niezwykle pomocny, jeżeli chcesz oczyścić swój organizm z toksyn i przyspieszyć przemianę materii.
Kardamon jest także cennym źródłem potasu, wapnia, magnezu, manganu i żelaza. Co ciekawe, może zawierać w nawet 8 proc. olejku eterycznego. A czy wiedzieliście, że królowa przypraw jest skuteczna w redukcji objawów, których przyczyną są alergie wziewne?
Kardamon w kuchni
Jeżeli przygotowujemy danie indyjskie, strączki kardamonu możemy wykorzystać zarówno w całości, jak i w rozdrobnionej postaci. Jednak przed dodaniem należy je uprażyć lub wymieszać z innymi przyprawami. Warto wiedzieć, że strączki kardamonu są neutralne w smaku i dodane „na surowo” do dania, nadają mu gorzkawego smaku.

Kardamon najczęściej dodawany jest do curry oraz różnego rodzaju dań ryżowych. W kuchni indyjskiej stosowany jest powszechnie jako dodatek do słodkich potraw i napojów. A czy wiedzieliście, że używany jest także jako przyprawa aromatyzująca pikle, grzane piwo i marynowane śledzie? Odnajdziemy go nawet w niektórych kremach i likierach rosyjskich.
Kardamon można dodać także do kawy, wówczas nabiera ona ciekawej nuty smakowej – w ten sposób podaje się ją w Indiach Wschodnich.
Dobrze wiedzieć
Kupując kardamon najlepiej wybierać ten w całości i samodzielnie rozłupywać łupinki, a następnie miażdżyć ziarenka w moździerzu. Przechowywany w formie sypkiej bardzo szybko traci swój niepowtarzalny aromat. Dlatego strączki kardamonu powinny być przechowywane w całości.

Zważywszy na to, że kardamon jest bardzo intensywny w smaku, należy używać go w małych ilościach, w przeciwnym razie może on zdominować kompozycję smakową potrawy.
Ciekawostki
- Kardamon powszechnie używany jest w kuchni Dalekiego i Bliskiego Wschodu, a w Europie możemy odnaleźć go w ciastach holenderskich i skandynawskich wypiekach, a także w tradycyjnym norweskim trunku, który produkowany jest aż od XV wieku.
- Ponad połowa rocznej produkcji kardamonu trafia do krajów arabskich, gdzie ta przyprawa używana jest najczęściej jako dodatek do kawy.
- W Chinach kardamon stosuje się jako antidotum w przypadku jadowitych użądleń i ukąszeń.
- A czy wiedzieliście, że kardamon dodany do męskich perfum działa jak afrodyzjak?
Moc przypraw


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze