Kalarepa w roli głównej
Kiedy sezon na kalarepę dobiega końca, trudno odnaleźć świeże, młode egzemplarze – dlatego korzystaj z niego póki możesz! Dorodna i dojrzała kalarepa świetnie nadaje się do obróbki termicznej – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych — co powiesz na wegetariańskie kotlety z kalarepy, a może kremową zupę? Możesz także pokroić ją w plastry i podać z gorącym sosem, gdyż świetnie komponuje się z mięsem oraz innymi warzywami. Możliwości jest naprawdę wiele! Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji na dania z kalarepy.

Curry z kalarepą i pomidorkami koktajlowymi
Curry należy do tych potraw, które można wyczarować z niczego – wystarczy pasta curry, puszka mleka kokosowego i to co znajdziecie w lodówce. Dziś proponuję wam curry z kalarepą i pomidorkami koktajlowymi, ale możecie skorzystać z innych składników – niech fantazja was poniesie :).
Kalarepa jest warzywem, które jest dostępne praktycznie przez całe lato i jesień – dlatego korzystajmy z niego, póki sezon na kalarepę trwa!

Kotleciki z kalarepy i selera
Oto propozycja dla wegetarian, ale nie tylko - niejeden mięsożerca zakocha się w warzywnych kotlecikach z kalarepy i selera w chrupiącej panierce. Smacznie, zdrowo i ekspresowo — te trzy słowa idealnie pasują do tego przepisu.
A czy wiedzieliście, że kalarepa dzięki zawartości błonnika pokarmowego jest niskokaloryczna - w 100 gramach tego warzywa mieści się zaledwie 27 kcal, dlatego kalarepa powinna stać się nieodłącznym elementem diety osób odchudzających się, tym bardziej, że przyspiesza przemianę materii.

Sałatka z kalarepą i jajkiem
Nie masz pomysłu na kolację? — z pomocą przyjdzie sałatka z kalarepą i jajkiem. Jej przygotowanie zajmie ci zaledwie kilka chwil, a smak cię zaskoczy!
Sama niejednokrotnie przygotowywałam tę sałatkę, ale z różnymi sałatami – z rukolą najczęściej, ale także z roszponką lub z gotowym mixem sałat. Kalarepa idealnie komponuje się z każdą z nich. A wszystko dzięki jej oryginalnemu, słodkawemu smakowi, który przełamuje „goryczkę” sałaty.
Jeżeli chcesz, by sałatka była bardziej wykwintna i elegancka, jajko ugotuj w koszulce, a wierzch całej kompozycji posyp różnymi orzechami. Wypróbuj ten przepis koniecznie!


Zapiekanka z młodych ziemniaków, kalarepy i zielonego groszku
Kolejny przepis na danie z kalarepy dla wegetarian - zapiekanka z młodych ziemniaków, kalarepy i zielonego groszku świetnie sprawdzi się w roli pożywnego obiadu.
Osoby, które cierpią na przypadłość nietolerancji glukozy zapewne ucieszą się, że ta zapiekanka jest nie tylko wegetariańska, ale także bezglutenowa.
A czy wiedzieliście, że kalarepa jest skarbnicą wielu witamin? Przykładowo w 100 gramach tego warzywa znajdziemy aż 102 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zatem nie pozostaje nic innego jak przygotować zapiekankę z kalarepy na dzisiejszy obiad. Smacznego! :)

Biały krem z kalarepy i pietruszki z listkami szałwii
A może przepyszna zupa krem z kalarepy i pietruszki z dodatkiem listków szałwii? To świetny pomysł na lekki obiad, który zaspokoi nie tylko głód, ale także spełni oczekiwania największych smakoszy.
Kiedy pomyślę o zupie krem od razu na myśl przychodzi mi ta z kalarepy i pietruszki, którą bardzo często przygotowywała moja babcia – to mój ulubiony smak dzieciństwa :). Zupa z kalarepy ugotowana według poniższego przepisu smakuje tak, jak zupa mojej babci, a dodatek liści szałwii dopełnia całej kompozycji. Dla mnie ten przepis to nr 1! Polecam wam go serdecznie :)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze