Tajniki kuchni francuskiej

Kuchnia francuska przepełniona jest wysublimowanymi smakami i kojarzy się nam przede wszystkim z croissant’em lub bagietką na śniadanie, żabimi udkami, ślimakami, winem i przeróżnymi serami. Choć nasze skojarzenia są poniekąd stereotypowe, Francja właśnie z tego słynie. Dowiedz się dlaczego specjały kuchni francuskiej zdobywają serca smakoszy i restauratorów na całym świecie.


Kuchnia francuska
Tak naprawdę kuchnia francuska to nie tylko żabie udka, ślimaki, bagietki, sery i wina… Kuchnia francuska jest wewnętrznie zróżnicowana i jej charakterystyka zależy od regionu. Najogólniej mówiąc, dzielimy ją na dwa typy: haute cuisine, czyli kuchnia wysoka, która obfituje w tradycyjne, wykwintne dania przygotowywane przez znanych i cenionych szefów kuchni oraz nouvelle couisine – kuchnia współczesna, której dominantą są szybkie w przygotowaniu zdrowe i lekkie potrawy.
Specjały francuskich szefów kuchni cenione są na całym świecie, przede wszystkim ze względu na wysoką jakoś produktów wykorzystywanych do ich przygotowania. Dlatego kuchnia francuska wywarła ogromny wpływ na inne kuchnie, a w szczególności zachodniej Europy.
Francuska celebracja posiłków
Posiłki są dla Francuzów jednym z najważniejszych elementów w ciągu dnia – są przez nich wręcz celebrowane. Zasiadają wspólnie do stołów, rozkładają elegancką serwetkę i delektują się smakiem swojej rodzimej kuchni. We Francji czas posiłków jest ściśle określony, wówczas wszystkie sprawy odkładane są na bok, a całe rodziny zasiadają do pięknie nakrytego stołu, gawędzą i odprężają się.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Jakże ten obraz prawdziwego, francuskiego posiłku daleki jest od polskich realiów… Myślę, że sporo możemy się nauczyć od Francuzów w tej kwestii.

We Francji rytm dnia wyznaczają kolejne posiłki. Prawdziwy Francuz nie wyjdzie z domu bez petit déjeuner czyli śniadania. Zazwyczaj jest to bagietka lub croissant z dżemem lub masłem, a do tego kawa lub gorąca czekolada, która podawana jest w małych miseczkach, by można było w niej maczać bagietkę.
Déjeuner, czyli obiad spożywany jest między godz. 12 a 14. Składa się z kilku dań – jest zatem bardzo obfity. Najpierw serwowane są przystawki – entrée. Najczęściej są to surowe lub ugotowane jarzyny podane na zimno z sosem vinaigrette. W roli przystawki może być podany także pasztet, krewetki lub quiche – mała warzywna tarta z cukinii, pora lub szpinaku. Dziś tradycyjne przystawki francuskie powoli odchodzą w niepamięć. Coraz rzadziej przystawki typu salceson lub nóżki w galarecie pojawiają się na francuskich stołach.
Po starterze przychodzi czas na danie główne. Składa się ono z mięsa podanego w towarzystwie gotowanych warzyw, a do tego frytki, ziemniaczane purée lub ryż. Nie ma prawdziwego francuskiego obiadu bez różnego rodzaju serów podanych na deseczce lub ozdobnym półmisku. Po obfitym obiedzie nie może zabraknąć przecież deseru i oczywiście filiżanki aromatycznej kawy.

Kolacja, czyli dîner podawana jest kiedy na zegarze wybije 20, a czasem nawet 22. Ostatni posiłek w ciągu dnia Francuza trwa zazwyczaj dość długo – jest to jedyna okazja by wszyscy razem mogli zasiąść do stołu i porozmawiać o minionym dniu. Na kolację Francuzi serwują zazwyczaj zupę, a właściwie przecier jarzynowy, z francuskiego veluté, czyli 'aksamitne', do którego podają tarty ser, grzanki lub kawałek chudego, wędzonego boczku.
Często podczas kolacji na francuskim stole znajdziemy zapiekankę warzywną z sosem beszamelowym i tartym serem. Francuska pani domu może podać także suflet, a na koniec posiłku ponownie deser – crème brulée, tarta jabłkowa lub po prostu la compote, czyli dobrze znany nam, Polakom kompot z jabłek, gruszek lub śliwek.
We Francji do każdego posiłku serwowana jest zawsze woda, a na stole podczas obiadu nie może zabraknąć także wina. Francja jest drugim pod względem wielkości produkcji wina krajem na świecie (prym wiedzie Hiszpania). Aby lepiej zobrazować te statystki — w 2010 roku na rynek trafiło aż 44,9 mil hl francuskiego wina!

Podróżnicze inspiracje
Francuzi uważają powszechnie, że każdy posiłek powinien zakończyć się degustacją serów. We Francji jada się ich naprawdę ogromne ilości, dlatego produkowane są na szeroką skalę. Mówi się, że rodzajów francuskich serów jest tyle, ile dni w roku, ale w rzeczywistości jest ich znacznie więcej. Do najsłynniejszych należą camembert, brie i roquefort.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze