Sekrety kuchni hiszpańskiej

Pod ogólnym pojęciem kuchni hiszpańskiej kryją się zróżnicowane kuchnie regionalne Półwyspu Iberyjskiego. W ich skład wchodzą potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie (kuchnia andaluzyjska), jak także potrawy ludów pasterskich, kuchnia wywodząca się z morskich tradycji i innych kuchni świata, zatem nie jest ona jednolita. Kuchnia słonecznej Hiszpanii kojarzy się nam przede wszystkim z zapachem świeżych ziół i oliwnych gajów, z dobrze przygotowanym, aromatycznym mięsem i świeżymi rybami, bo jest to kuchnia naturalna, która czerpie pełnymi garściami z bogactwa regionalnych produktów, jakie oferuje klimat śródziemnomorski. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszam cię na kulinarną podróż po Hiszpanii.

Ten artykuł ma 2 strony:

Hiszpańska uczta
Kuchnia Półwyspu Iberyjskiego obfituje w ryby, owoce morza, świeże warzywa i nie można wyobrazić sobie prawdziwej, hiszpańskiej pani domu, która w swojej spiżarni nie ma oliwy z oliwek, charakterystycznych suszonych szynek i wyśmienitych, niskokalorycznych serów. Ważnym elementem hiszpańskiej kuchni są też mięsa – jagnięcina, wieprzowina oraz mięso królicze.
Co region, to inny obyczaj kulinarny. Do najsłynniejszych hiszpańskich kuchni należą kuchnia galicyjska, baskijska, katalońska, kastylijska oraz andaluzyjska. Dodatkowo w każdym z mniejszych regionów: w La Rioja, Murcia, Asturia, Walencja czy Nawarra możemy odnaleźć unikalne potrawy.

Widzisz zatem, że kuchnia hiszpańska to bardzo rozległy temat, o którym można napisać naprawdę grubą książkę, dlatego, aby was nie zanudzić wybrałam dla was najciekawsze kulinarne regiony Hiszpanii i to właśnie tam chcę waz zabrać. Gotowi? Zapraszam was na kulinarną wycieczkę po Hiszpanii.
Galicja (Galicia)
Ten północno-zachodni region Hiszpanii słynie głównie z ryb i owoców morza. Jeżeli będziesz spędzał tam wakacje, koniecznie musisz spróbować miejscowego rarytasu – pulpo a feira. To serwowana w oliwie smażona ośmiornica, posypana pimeto – ostrą, mieloną papryką. Ryby podawane są raczej delikatne przyprawione – jedzone są w najprostszej postaci, smażone z dodatkiem ziemniaków lub sosu salsa verdi skomponowanego z pietruszki, mięty, świeżych ziół, czosnku i anchovis.
Galicja słynie także z uprawy małych, zielonych papryczek pimientos del padron, które gdy dojrzeją nadziewa się serem, smaży i serwuje jako przystawkę nazywaną tapas. A jeżeli myślisz, że pierogi, to polski wynalazek to jesteś w błędzie – praktycznie każdy kraj ma swoje pierogi, Hiszpania także. Są to pierogi o różnych rozmiarach z najrozmaitszymi nadzieniami, np. z tuńczyka lub kurczaka.
Tradycyjnym galicyjskim deserem jest tarta de Santiago, która przygotowywana jest na bazie masy jajecznej, migdałów i cytryn.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze