6 pomysłów na pierogi
Prawie każda kuchnia świata ma w swoim menu pierogi – kuchnia polska nie jest tu wyjątkiem. W cieście można zamknąć farsz praktycznie ze wszystkiego, z warzyw, owoców, mięsa, sera..., a następnego dnia można je podgrzać na patelni. Możliwości jest naprawdę wiele. Uwielbiam pierogi – pod każda postacią, dlatego postanowiłam poszukać inspiracji u innych blogerów kulinarnych, a oto wyniki moich poszukiwań. Przedstawiam wam 6 pomysłów na pierogi.

Jagodowe pierożki z pieca
Każdy z nas zapewne pamięta z dzieciństwa smak pierogów z jagodami przygotowywanych przez babcię. Jednak chciałabym podsunąć wam przepis na pierożki w trochę innej wersji — raczej deserowej, niż obiadowej.
Tych pierogów nie gotujemy w wodzie, jak to się robi z tradycyjnymi pierogami, ale pieczemy je w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 25–30 min.
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis na blogu Katarzyny, nie mogłam doczekać się aż pojawią się pierwsze jagody — i oto nadszedł ten upragniony czas, a wraz z nim pyszne pieczone pierożki z jagodami.

Pierogi z bobem
Tydzień temu pierwszy raz jadłam pierogi z bobem — była to niespodzianka przygotowana przez moją mamę, która wie, że uwielbiam pierogi jak mało kto :). Były przepyszne! Przepis, który wam proponuję jest nieco inny od propozycji mojej mamy, ale wypróbowałam go i efekt był równie smakowity.
W przepisie Oli Załęczy, współautorki bloga Zajadam.pl, z którego on pochodzi, ciasto jest w wersji bezglutenowej, ale spokojnie możecie zastąpić je zwykłym ciastem na pierogi, który zawsze wykorzystujecie do przygotowania ich - ja tak zrobiłam i wyszły pycha! Polecam wam ten przepis serdecznie!

Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami są typowo wigilijną potrawą, jednak jako amator pierogów, jadam je zdecydowanie częściej niż raz do roku w okresie Bożego Narodzenia.
Ze względu na to, że nie jest to czas na świąteczne pierogi, postanowiłam zaproponować wam je w wersji bezglutenowej i wegańskiej.
Przepis współautorki bloga True Taste Hunters to świetny pomysł na klasykę w innym wydaniu. Polecam wam go gorąco. Dacie się skusić? :)


Pierogi z prawdziwkami i tymiankiem
Sierpień to idealny czas na grzyby, dlatego proponuję wam przepis na pierogi z prawdziwkami i świeżym tymiankiem.
Autorka przepisu do przygotowania pierogów użyła mrożonych grzybów, ale ja zachęcam was do zrobienie ich ze świeżymi, samodzielnie zebranymi prawdziwkami - wtedy smakują o wiele lepiej. Spróbujecie? :)

Pierogi z ciasta dyniowego z gotowanym mięsem i kaszą gryczaną
Wczoraj w sklepie widziałam już pierwsze dynie, dlatego proponuję wam pierogi z ciasta dyniowego z gotowanym mięsem i kaszą gryczaną.
Takie pierogi pięknie prezentują się na talerzu, a jak podpowiada autorka bloga Smaczna Pyza, są świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek ugotowanego mięsa z niedzielnego rosołu.
Zatem pierogi z ciasta dyniowego z gotowanym mięsem i kaszą gryczaną to przepis idealny, bo łączy pyszne z pożytecznym :)
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze