Zupy w polskim wydaniu
Kto z nas nie lubi zup? :) Robi się je przeważnie szybko, a duży garnek wystarczy na dwa dni - to duża oszczędność czasu. Poniżej znajdziecie zestaw moich ulubionych zup, które należą do tradycyjnego, polskiego menu.

Niedzielny rosół
Niedzielny obiad bez rosołu? Niemożliwe! :) Każdy ma swój sprawdzony przepis na rosołek, który przechodzi z pokolenia na pokolenie - ja także mam taki. Według niego rosół gotowała moja babcia, teraz mama i ja, a przepis, który wam proponuję jest bardzo podobny do mojego.
Rosół sprawdzi się na każdą okazję - jest nieodłącznym elementem polskiego menu na imieninach u cioci, eleganckich przyjęć i oczywiście niedzielnego, rodzinnego obiadu.

Zupa pomidorowa
A w poniedziałek, na niedzielnym rosołku gotujemy pomidorową — klasyk w każdym polskim domu :). O ile na gotowanie rosołu mamy czas podczas weekendu, (z resztą ta zupa wymaga cierpliwości i czasu) to zupę pomidorową robimy ekspresowo — koncentrat pomidorowy, świeże pomidory lub z puszki, świeże zioła i pyszna zupka gotowa!
Niektórzy jedzą zupę pomidorową z makaronem, inni z ryżem, ale ja proponuję wam pyszną pomidorówkę w wersji zupy krem w sam raz na poniedziałkowy obiad. Smacznego!

Zupa ogórkowa
Oto przepis na delikatną w smaku zupę ogórkową - trochę inną niż zazwyczaj gości na naszych stołach.
Pamiętam, że kiedy byłam mała, zupa ogórkowa należała do jednych z tych zup, których nienawidziłam — na szczęście dojrzałam do tego smaku i dziś gotuję ją bardzo często, bo to jedna z moich ulubionych zup.
Najszybszy sposób na ogórkową to przygotowanie jej na niedzielnym rosole - zawsze smakuje pysznie. Polecam wam serdecznie ten trochę inny przepis. Smacznego!


Pyszna, domowa grochówka
"Dobra grochówka to coś pysznego. Powinna być gęsta, zawiesista, pachnąca wędzonką i oczywiście z wkładką w postaci wędzonych żeberek i kiełbasy. Trzeba gotować ją powoli, żeby nie przypalić rozpadającego się grochu, który powoduje, że całość nabiera takiego aksamitnego charakteru" pisze autorka bloga Smaczna Pyza, z którego pochodzi przepis.
Domowa grochówka jest bardzo sytą zupą, więc kiedy przygotowujesz ją, drugie danie będzie zbędne. Bardzo polecam wam ten przepis — wypróbowałam go i naprawdę było warto :).

Krupnik gotowany na bulionie drobiowym
Dziś pogoda raczej nas nie rozpieszcza — szaro, buro i deszczowo, dlatego proponuję wam pyszną, rozgrzewającą zupę w postaci krupnika.
To moja ulubiona zupa, którą od jakiegoś czasu przygotowuję właśnie według poniższego przepisu. Wiem, że krupnik wyjdzie smaczny, dlatego polecam wam ten przepis serdecznie! :)

Domowy żurek
Dobry żurek nie jest łatwo zrobić - wie o tym Tomek Lach, współautor bloga Zajadam.pl, z którego przechodzi poniższy przepis.
"Ostatnio (…) dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru" pisze na swoim blogu Tomek. Mnie ta rekomendacja w zupełności wystarczyła i wykorzystałam jego przepis - żurek wyszedł idealny! Nie tylko za sprawą świetnego przepisu, ale także dzięki radom, które także znajdziecie na blogu Zajadam.pl.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze