Pierogi, które zawsze się udają

Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem – stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Możesz zrobić je z czym chcesz, z tym co lubisz albo na co masz akurat ochotę. Można je gotować, smażyć na głębokim oleju lub piec. Moim numerem jeden są te, które na drugi dzień odsmażam na patelni – mają chrupiące, przyrumienione brzegi, a ich smak się pogłębia... pycha! Poniżej znajdziesz kilka porad jak zrobić idealne pierogi.

Ten artykuł ma 2 strony:

Jak to było kiedyś…
Przed laty pierogi były przygotowywane tylko z okazji świąt oraz ważnych uroczystości rodzinnych i na każde z nich robiło się inne pierogi, o innym kształcie i z innym farszem.
- Na wesela przygotowywano kurniki, duże pierogi z różnymi nadzieniami, w których skład zawsze wchodziło mięso kurze.
- Podczas styp podawano pierogi żałobne z pieczonego ciasta drożdżowego lub ziemniaczanego z różnymi nadzieniami.
- Koladki pieczono w styczniu, w okresie kolędowania.
- Hreczuszki były przygotowywane z mąki gryczanej z okazji różnych uroczystości.
- Sanieżki i socznie były to słodkie pierożki, które pieczono z okaz imienin.
A jak jest dziś?
Można powiedzieć, że pierogi są naszym dobrem narodowym znanym na całym świecie. Ich rodzajów jest tyle ile osób je przygotowujących, ale najczęściej jadamy je nadziewane mięsem, sezonowymi owocami, słodkim twarogiem oraz kiszoną kapustą z grzybami – te ostatnie są jedną z dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Gotowane pierogi jada się w zasadzie w całej Polsce, wyjątkiem są Śląsk i Kaszuby, a pierogi ruskie nadziewane twarogiem i ziemniakami są typową potrawą Lubelszczyzny i Kresów Wschodnich. W niektórych regionach wschodniej Lubelszczyzny popularne są pierogi z serem, ziemniakami oraz suszoną miętą pieprzową, dzięki której nabierają one charakterystycznego, cierpkiego smaku.
Na Lubelszczyźnie jada się także pierogi w wersji wytrawnej: z kaszą gryczaną lub jaglaną, a mieszkańcy wschodniej Polski zajadają się pierogami z soczewicą, z soją, z grzybami i kapustą.

Pierogi w wersji słodkiej to specjał Podlasia, gdzie jada się je z twarogiem lub twarogiem z makiem, w okolicach Włodawy zjemy pierogi z marchwią, a z tartymi burakami w okolicach Radomia.
W innych regionach w roli nadzienia występują także jaja ugotowane na twardo, szpinak, ryby, marmolada, a nawet czekolada i miód.
Pierogi na świecie
Na Białorusi, Litwie, a także w Polsce jada się kołduny, czyli klasyczne pierogi z surowym mięsem, które później gotuje się.

Podobnymi do pierogów potrawami są ukraińskie wareniki, rosyjskie pielmieni, a także gruzińskie chinkali. Włosi zajadają się tortellini i ravioli, a Chińczycy wonton, gou tie i jiaozi. W południowo-zachodnich Niemczech popularne są Maultaschen – pierogi w kształcie prostokąta z twarogowym, mięsnym lub warzywnym farszem.
Zatem sami widzicie, że co kraj to obyczaj – rodzajów pierogów jest naprawdę wiele.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze