Wiem co zjem. Dzień francuski
Dziś wyruszamy w kulinarną podróż do Francji. Posiłki są dla Francuzów jednym z najważniejszych elementów w ciągu dnia – są przez nich wręcz celebrowane. Zasiadają wówczas wspólnie do stołów, rozkładają elegancką serwetkę i delektują się smakiem swojej rodzimej kuchni. Wszystkie sprawy odkładane są na bok, a całe rodziny zasiadają do pięknie nakrytego stołu, gawędzą i odprężają się... Jeżeli chcesz poczuć się jak w Paryżu przygotuj dania kuchni francuskiej. Bon appétit!

Petit déjeuner czyli śniadanie
Prawdziwy Francuz nie wyjdzie z domu bez śniadania - weź z niego przykład i dziś przygotuj iście francuskie tosty z sosem gruszkowo-karmelowym.
Tosty francuskie to po prostu kromki pieczywa namoczone w mieszance jajek i mleka, a potem usmażone na maśle — pycha! Smakują jak placuszki, a najlepsze jest to, że nie trzeba szykować żadnego ciasta :).
"Do takich tostów najlepiej nadaje się bułka typu weka czy paryska lub chałka, ale od biedy nada się też jasny chleb bez dodatków albo tostowy. Ważne żeby pieczywo nie było pierwszej świeżości — powinno być przynajmniej wczorajsze" - podpowiada autorka przepisu.
Francuskie tosty z sosem gruszkowo-karmelowym i już wiesz co zrobić z czerstwym pieczywem :)

Elevenses, czyli drugie śniadanie
Nie zapominamy o drugim śniadaniu do pracy - dziś croissanty. Przyznam się wam szczerze, że tylko raz je zrobiłam, ponieważ są czasochłonne, ale naprawdę warto!
Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia i smak jeszcze ciepłych, chrupiących croissantów nie może się z niczym równać.
Zabierz je ze sobą do pracy, a do tego słoiczek dżemu i aromatyczna kawa - trio doskonałe! Przekonaj się sam!

Entrée, czyli przystawka
We Francji, przed daniem głównym podawana jest przystawka. Najczęściej są to surowe lub ugotowane jarzyny podane na zimno z sosem winegret - nie odchodzimy od schematu i dziś proponuję wam sałatkę z czekoladowym sosem winegret.
Czyż nie wygląda pięknie! Kiedy pierwszy raz ją przygotowałam cała kompozycja sałatki wyglądała tak cudownie, że szkoda było mi ją zjeść… Ostatecznie zjadłam ją do ostatniej kropli sosu na bazie ostu balsamicznego i czekolady… Była pyszna.
Ty też nie będziesz mógł się jej oprzeć. Smacznego!


Déjeuner czyli obiad
A na obiad coś bardzo francuskiego i bardzo wykwintnego - policzki wołowe po burgundzku.
"Postawiłam na klasykę. Zrobiłam je tak jak wołowinę po burgundzku. Prosto i klasycznie. Danie wyszło bardzo dobre, policzki się rozpływały w ustach" - przekonuje Bernadeta, autorka bloga, z którego pochodzi przepis.
Bardzo trudno jest dostać policzki wołowe, więc jeżeli tylko je gdzieś spotkasz, bez wahania kup i przygotuj pyszne, iście francuskie danie!
Pamiętaj, że nie ma prawdziwego francuskiego obiadu bez różnego rodzaju serów podanych na deseczce lub ozdobnym półmisku i filiżanki gorącej, aromatycznej kawy. Bon appétit!

Dîner, czyli kolacja
Kolacja we Francji podawana jest kiedy na zegarze wybije 20, a czasem nawet 22. Ostatni posiłek w ciągu dnia Francuza trwa zazwyczaj dość długo – jest to jedyna okazja by wszyscy razem mogli zasiąść do stołu i porozmawiać o minionym dniu.
Na takiej kolacji zazwyczaj serwuje się zupę, dlatego proponuję wam francuską zupę cebulową.
"Klasyczna, francuska zupa bazująca na cebuli i białym winie. Podana z grzankami zapieczonymi z serem. Pyszna i bardzo sycąca. Musicie spróbować!" - przekonuje autorka przepisu. Dacie się skusić? :)

Dessert, czyli deser
Kiedy byłam we Francji, gospodarze u których mieszkałam deser podawali dopiero po kolacji. Kiedy zapytałam dlaczego tak jest, wytłumaczyli mi, że po obfitym obiedzie u nich serwuje się jeszcze deskę serów i gdyby dodać do tego jeszcze deser… to byłoby już za dużo. Dlatego pani domu, coś słodkiego podawała dopiero po kolacji.
Zatem na deser proponuję wam coś iście francuskiego - crème brulée. Smacznie i słodko. Bon appétit!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze