Na ostro, czyli dania z papryczkami chili
Jeżeli lubisz ostrą kuchnię, to pewnie zainteresuje cię zbiór moich ulubionych potraw z dodatkiem papryczek chili :). Zatem zapraszam cię do zapoznania się z ogniście pysznymi daniami z papryczkami chili. Smacznego!

CZARNE TAGLIATELLE Z KREWETKAMI
Czarny makaron? Czemu nie! Do tej pory tylko raz udało mi się dostać makaron barwiony atramentem z kałamarnicy. Oczywiście kupiłam go i przygotowałam według poniższego przepisu autorstwa Łukasza — wyszło pysznie!
Choć w tym przepisie to czarny makaron gra pierwsze skrzypce, papryczka chili jest równie ważnym składnikiem.
To danie to moja interpretacja włoskiego tagliatelle. To proste i ekspresowe danie z pewnością posmakuje każdemu makaroniarzowi. Jeśli akurat nie znajdziesz na sklepowej półce czarnego makaronu, to użyj tradycyjnego. Danie na pewno będzie równie smacznie - przekonuje Łukasz.
Więc jeżeli nie boisz się eksperymentów w kuchni, koniecznie przygotuj czarne tagliatelle z krewetkami i chili. Smacznego!

Pikantny omlet z kabanosami, pomidorami i chili
A co powiecie na śniadanie w wersji na ostro? Poznajcie przepis na pikantny omlet z kabanosami, pomidorami i papryczkami chili.
Jest przepyszny, syci na długo i łatwo go przygotować - przekonuje Dorota, autorka bloga Kuchenne szaleństwa, z którego pochodzi przepis.
Mnie taka rekomendacja w zupełności wystarcza, a tobie? :)

Pikantna sałatka z pęczaku z granatem, serem feta i chili
Pikantna sałatka z pęczaku z granatem, serem feta i chili świetnie sprawdzi się jako przekąska, kolacja albo drugie śniadanie w pracy.
Papryczki chili nadają sałatce egzotycznego charakteru, a dzięki pęczakowi na długo możemy zapomnieć o głodzie. Przepis sprawdziłam niejednokrotnie, więc z czystym sumieniem mogę wam go polecić.


KUKURYDZA NA OSTRO
Chyba wam jeszcze nie mówiłam, ale uwielbiam kukurydzę pod każdą postacią, a przygotowana na ostro zajmuje wysokie miejsce na mojej liście dań ulubionych.
Dlatego przedstawiam wam przepis na niesamowicie łatwe, szybkie danie, które jest fajnym pomysłem na podwieczorek albo kolację na ciepło - podpowiada Sylwia, autorka przepisu.
Kukurydza z dodatkiem aromatycznych przypraw, papryczek chili podana na placuszkach z ciecierzycy - to brzmi pysznie i tak też smakuje. Dacie się skusić?

Pieczone bataty z ziołami, chili i limonką
Pieczone bataty z ziołami, papryczkami chili i limonką to szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska. A do tego bardzo uniwersalna - przekonuje Dorota, autorka bloga Kuchenne szaleństwa, z którego pochodzi przepis.
Jeżeli nigdy nie jedliście słodkich ziemniaków, to ta smaczna przekąska jest świetną okazją, by nadrobić zaległości :).

Mule w piwie kolendrowym z kokosem, limonką i chili
Brzmi apetyczne, prawda? Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na mule w piwie kolendrowym z kokosem, limonką i chili na blogu Kuchenne szaleństwa, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że te składniki trudno połączyć w harmonijną całość, zaryzykowałam i… opłaciło się!
Przepis sprawdzony, więc z czystym sumieniem mogę wam go polecić. Dasz się skusić? :)
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Dorsz z sosem chili
Masz ochotę na rybę na ostro? Proszę bardzo - dorsz w sosie chili. Smacznie, prosto i troszeczkę inaczej niż zwykle.
Sos jest słodko-kwaśno-ostry i doskonale komponuje się ze smakiem ryby - przekonuje autorka przepisu i trudno się z nią nie zgodzić. Spróbuj, a przekonasz się sam!

Chili con carne w wersji light
Zapraszam cię na kulinarną podróż do Meksyku: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili - brzmi pysznie!
Chili con carne, czyli po prostu chili z mięsem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej, ale tym razem proponuje je wam w wersji light. Dasz się skusić? :)

Pikantna zupa selerowo-porowa z łososiem i chili
Masz ochotę na zupę w ostrym wydaniu? Oto przepis na pikantną zupę selerowo-porowa z łososiem i chili.
Dodatek papryczki chili nadaje zupie ostrości, rozgrzewa i wspomaga trawienie. A czy wiecie, że pikantne przyprawy są sprzymierzeńcem odchudzania? - pisze na swoim blogu autorka przepisu.
Zupa jest pyszna, ale musisz uważać, by nie przesadzić z ilością papryczek chili - wystarczy dodać odrobinę za dużo i zupa jest za ostra dla niezaprawionych w boju z pikantnymi potrawami, więc lepiej być ostrożnym :).
Smacznego!


PASTA Z SERA ŻÓŁTEGO, PAPRYCZKI CHILLI I NATKI PIETRUSZKI
Przygotowujesz przyjęcie i nie masz pomysłu na szybką przekąskę, znudziły ci się zwykłe kanapki z pomidorem i wędliną, a może nie wiesz co zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy? Oto rozwiązanie twoich problemów — pasta z sera żółtego, papryczek chili i natki pietruszki.
Składniki tej pasty tworzą idealną kompozycję - przekonaj się sam!

Domowa harissa
Harissa to popularna w Tunezji i Armenii przyprawa do wielu dań. Tradycyjnie wytwarzana jest przede wszystkim z papryczek chili, czosnku i oliwy. Możesz ją przełożyć do słoiczka, a następnie spasteryzować i pyszny, ostry sos na zimę gotowy!
Na koniec mała rada - ostrość harissy maleje wraz z ilością oliwy, której się do niej doda — w ten sposób możesz regulować jej ostrość. Ma to związek z faktem, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze