Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować?

Recepta na udane ciasto drożdżowe: szczypta wiedzy, odrobina cierpliwości, trochę czasu i... dobry przepis, który znajdziecie poniżej. Przygotowałam dla was nie tylko niezawodną recepturę na ciasto drożdżowe, którą znalazłam w przepiśniku mojej babci, ale także garść porad, które udzieliła mi sama autorka tego przepisu i kilka rad ode mnie. Mam nadzieję, że dzięki nim uda się wam upiec idealne ciasto drożdżowe i nie zwariować przy tym - to wcale nie takie trudne, jak może się wydawać :).

Ten artykuł ma 2 strony:

Ciasto drożdżowe – zacznijmy od drożdży…
Nie upieczesz ciasta drożdżowego bez… drożdży oczywiście! To rozumie się samo przez się, ale możesz wybrać ich rodzaj, którego chcesz użyć do wypieku. Dostępne są drożdże świeże, suszone i instant.
Świeże drożdże są bardzo wrażliwe na ewentualne „złe traktowanie”, a ich termin ważności jest stosunkowo krótki. Ale wiele osób jest zdania, że ciasto drożdżowe na bazie świeżych drożdży jest o wiele smaczniejsze niż te na drożdżach z torebek – być może, ale nie zauważyłam dużej różnicy. Używając świeżych drożdży należy pamiętać, że przed dodaniem ich do ciasta, trzeba je „zaktywizować”, czyli przygotować z nich zaczyn.

Dwie kolejne zasady dotyczące świeżych drożdży, które moja babcia powtarzała jak mantrę, więc zapamiętałam je co do słowa: „drożdże muszą być możliwie jak najświeższe” i „to co dodajesz do zaczynu ma mieć temperaturę pokojową”. Jeśli drożdże nie będą świeże, a składniki zbyt zimne lub gorące – ciasto może nie wyrosnąć.
Jeżeli chcesz użyć drożdży suszonych (nie mylić z drożdżami instant), także musisz przygotować z nich zaczyn, ale najprościej sprawa ma się z drożdżami instant, bo nie wymagają żadnej wstępnej „obróbki”.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Pewnie zastanawiacie się jaka ilość drożdży suszonych i instant odpowiada drożdżom świeżym. Otóż na 1 kg mąki używa się ok. 25 g drożdży świeżych, 10 g suszonych i 7 g instant.

Ciasto drożdżowe – co jeszcze?
Potrzebujesz mąki – najlepiej pszennej, typ 500 lub 550. Aby ciasto było bardziej puszyste, mąkę przesiej przez drobne sitko. Babcia czasem, kiedy czuła, że tego dnia ciasto może nie wyrosnąć, mąkę podgrzewała w piekarniku nastawionym na bardzo niską temperaturę – ok. 30 stopni.
Kolejnymi niezbędnymi składnikami ciasta drożdżowego są masło i mleko (maślanka, śmietanka lub jogurt też mogą być). Masło najlepiej jeśli najpierw roztopisz, a potem ostudzisz i dopiero wówczas dodasz do ciasta. Do drożdży nigdy nie dodawaj gorącego masła i mleka, gdyż możesz je zabić, przez co ciasto nie wyrośnie.
Teraz cukier – biały lub brązowy, ale miód też świetnie sprawdzi się w roli słodzika. Jednak nie przesadzaj z jego ilością – jeśli dodasz za dużo substancji słodzącej, może ona zahamować fermentację drożdży, przez co ciasto nie wyrośnie.

Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego?
Jeśli do przygotowania ciasta drożdżowego używasz świeżych drożdży, najpierw rozetrzyj je z niewielką ilością cukru, dzięki czemu po kilku minutach przybiorą płynną konsystencję. Dodaj ciepłe (nie gorące!) mleko i trochę mąki, ale nie za dużo – zaczyn nadal ma mieć płynną, ale gęstą postać. Teraz przykryj miskę ściereczką i postaw ją na ok. 20 min w ciepłym miejscu. W tym czasie zaczyn powinien dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
Natomiast jeżeli chcesz użyć drożdży suszonych, wystarczy, że zalejesz je ciepłym mlekiem, a następnie dodasz nieco mąki i cukru, by uzyskać niezbyt gęstą mieszankę. Teraz postępujesz jak w przypadku użycia świeżych drożdży – przykrywasz naczynie z zaczynem ściereczką i odstawiasz w ciepłe miejsce na 20 min.
Co dodać do ciasta drożdżowego?
W przypadku pozostałych dodatków do ciasta drożdżowego używamy również produktów o temperaturze pokojowej, dlatego np. jajka dobrze jest wyjąć z lodówki godzinę przed dodaniem ich do ciasta. Jeśli chodzi o sól trzeba z nią uważać – spowalnia ona fermentację drożdży, dlatego nie należy jej dodawać zbyt dużo. Najlepiej jeśli wsypiesz niewielką ilość soli do mąki – nigdy do zaczynu!

Suszone owoce, które chcesz dodać do ciasta, obsyp mąką, dzięki temu nie opadną na sam spód i utrzymają się wewnątrz ciasta.
Wyrabiamy ciasto drożdżowe
Jeśli posiadasz maszynę do wypieku chleba (zwykle mają one funkcję wyrabiania ciasta) świetnie — nie napracujesz się zbytnio i zaoszczędzisz sporo czasu. Jednak jeśli nie należysz do tego grona szczęśliwców, musisz się trochę pomęczyć… ponieważ ciasto drożdżowe wymaga stosunkowo długiego czasu wyrabiania.
Kardynalnym błędem, który możesz popełnić podczas tej czynności jest dodanie zbyt dużej ilości mąki – wówczas ciasto może być suche, twarde i zbite. Dlatego warto uzbroić się w cierpliwość i ściśle trzymać się przepisu. Zatem nawet jeśli ciasto bardzo klei się do dłoni i wydaje się za rzadkie, podczas wyrabiania powinno nabrać elastyczności i odpowiedniej konsystencji.
A jak poznasz, że ciasto jest już gotowe? Naciśnij je palcem, jeśli szybko odzyska swój wcześniejszy kształt, znaczy, że żmudny proces wyrabiania masz już za sobą :).


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze