Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami

Smaki dzieciństwa... każdy ma swoje ulubione potrawy, które sprawiają, że wspomnienia powracają. Też tak masz, że czujesz zapach swojego ulubionego ciasta i nagle przed oczami staje ci babcia, która zagniata ciasto na swój popisowy wypiek, który przygotowuje specjalnie dla swojego ukochanego wnuczka. Albo gryziesz twardy jak kamień blok czekoladowy i w głowie słyszysz upominający i ciepły głos mamy "Tylko sobie zębów nie połam...". Tak... smaki dzieciństwa... To coś cudownego!


Mój smak dzieciństwa…
Racuszki z jabłkami kojarzą mi się oczywiście z moją babcią. Będąc jeszcze na studiach, kiedy wracałam do rodzinnego domu, moja babunia zawsze przygotowywała dla mnie racuchy.
Zapach smażonych placuszków unosił się już na klatce schodowej, a kiedy otwierałam drzwi, moim oczom ukazywał się obraz babci w fartuszku, układającej usmażone, pulchne racuszki na talerzu. I choć lata studenckie bezpowrotnie minęły, zawsze kiedy odwiedzam babcię, moje ulubione placuszki z jabłkami już na mnie czekają.
Przepis na racuszki mojej babci
Podczas ostatniej wizyty u mojej babci (okraszonej oczywiście racuszkami :)) poprosiłam ją o przepis na racuchu z jabłkami. Babcia zgodziła się nawet na to, bym opublikowała jej przepis na swoim blogu, co więcej — bardzo się z tego pomysłu ucieszyła :)
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Mam nadzieję, że wasze racuszki będą równie smaczne, jak te mojej babci :). Powodzenia!
Jeszcze jedna rada od babci - żeby racuszki były delikatne, przesiej mąkę przez sitko, a do rozgrzanego oleju, na którym będziesz smażyć placuszki dodaj masło.

Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami
Mam też dla was przepis na drożdżowe racuszki z jabłkami tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś nie lubił kefiru i zsiadłego mleka :)
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- szczypta soli,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- jajko,
- 1 ½ szklanki ciepłego mleka,
- 3–4 jabłka.
Mąkę przesiej i wsyp do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj. Na środku zrób wgłębienie i wrzuć do niego rozdrobnione drożdże, zasyp je cukrem i wlej ½ szklanki mleka i odstaw na 15 min. Po tym czasie wbij jeszcze jajko i pozostałą ½ szklanki mleka i całość dokładnie wymieszaj. Ciasto postaw w ciepłym miejscy na 1–2 godz. — niech rośnie.

Kiedy ciasto już wyrośnie, dodaj do niego pokrojone w kosteczkę jabłka - ponownie wymieszaj i odstaw na 15–20 min. Po tym czasie możesz zacząć smażyć racuszki.
Wlej na rozgrzany olej porcję ciasta i smaż, aż racuszki nabiorą złotego koloru. Poukładaj je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Racuszki podaj posypane cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego! :)
Sprawdź także:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze