Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym

Kasza manna z sokiem malinowym lub rodzynkami - zmora wielu małych niejadków, ale w tym wypadku byłam wyjątkiem i ku uciesze moich rodziców wręcz zajadałam się kaszą manną. Co ciekawe, wielu z nas pamięta doskonale jej smak, a nie wie jak przygotować kaszę mannę :) Chcesz się dowiedzieć? Odpowiedź znajdziesz poniżej, zapraszam i życzę smacznego!


Kasza manna — mój smak dzieciństwa
Kiedyś mleczne śniadanie było normą, a kaszę mannę jadł każdy — czy chciał, czy nie ;) Dziś, jako dorośli już ludzie, zastępujemy ten przysmak dzieciństwa innymi pomysłami na śniadanie - owsiankami, kanapkami czy ekspresowymi sałatkami.
Dlaczego? Naprawdę nie wiem… choć będąc dzieckiem bardzo lubiłam kaszę mannę, to i ja o niej zapomniałam. Na szczęście przypomniałam sobie o niej, kiedy chciałam przygotować mleczne śniadanie, ale inne niż zwykle, lecz… jak się do tego zabrać? Wiem jak powinna smakować kasza manna na mleku, znam jej konsystencję i dodatki widoczne gołym okiem, ale jak przygotować domową kasze mannę?

Wykonałam "telefon do przyjaciela" - babcia jak zwykle z ochotą pomogła mi w sprawach kulinarnych i podała prostą instrukcję jak zrobić pyszną kaszę mannę. Oto ona:
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Kasza manna — prosty przepis
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 2 łyżeczki cukru,
- sok owocowy lub rodzynki.
Mleko z cukrem zagotuj w niewielkim garnku i wsyp odmierzoną ilość kaszy manny - cały czas energicznie mieszaj, najlepiej trzepaczką, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze przez minutę. Teraz zdejmij garnuszek z ognia i odstaw na chwilę, by jego zawartość trochę przestygła. Przelej kaszę mannę na mleku do miseczek i polej sokiem owocowym lub posyp rodzynkami.

Jak widzisz kasza manna jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a ci, którym tego czasu brakuje, mogą skorzystać z propozycji błyskawicznej kaszy manny dostępnej w sklepie.
W kilka chwil powstanie pyszne i pożywne śniadanie, które dzięki temu, że powstaje na bazie mleka dostarcza sporo składników odżywczych takich jak: wapń, białko i witaminy z grupy B - prawdziwy zastrzyk energii o poranku. Smacznego! :)
Pyszny deser z kaszy manny — przepis
A może masz ochotę na nieskomplikowany i pyszny deser? Zaskocz siebie i swoją rodzinę i przygotuj czekoladowy deser z kaszy manny - efekt murowany! Przekonaj się sam :)
Składniki:
- ¼ szklanki kaszy manny błyskawicznej,
- 1 ½ szklanki mleka,
- 1 łyżeczka masła,
- szczypta soli,
- cukier do smaku,
- świeże truskawki,
- czekolada.

Mleko rozlej po równo do dwóch osobnych naczyń. Do jednego z nich dodaj kaszę mannę, a pozostałą część mleka zagotuj. Kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewaj do niego powoli mleko z kaszą manną i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Zagotuj całość, dodaj sól, cukier oraz masło i gotuj jeszcze przez ok. 2 min.
Po tym czasie przelej kaszę mannę do schłodzonych salaterek i pozostaw do wystygnięcia. Zetrzyj czekoladę i posyp nią jeszcze ciepły deser, dodaj świeże owoce i gotowe! Smacznego! :)


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze