Domowe ptysie jak z cukierni

Ptysie. Wszyscy lubią ptysie - nie znam osoby, która nie zajadałaby się nimi :) Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe, a pomiędzy jego warstwami pyszny i lekki jak chmurka krem z bitej śmietany. Na samą myśl robię się głodna... Poniżej znajdziecie kilka ciekawostek o cieście ptysiowym i oczywiście najlepszy przepis jaki znam! Zapraszam!


Ciasto ptysiowe — skąd się wzięło?
Ciasto ptysiowe najprawdopodobniej po raz pierwszy podano w poł. XVI wieku na dworze Katarzyny Medycejskiej. Inne źródła podają, że znane było już w późnym średniowieczu… Jednak niezależnie od tego kiedy i kto wymyślił ptysie, jedno jest pewne — nie stało się to przypadkiem, jak mogło to być w wypadku wina, chleba na zakwasie czy sera.
A dlaczego? Bo do stworzenia tego niezwykłego deseru, jakim są ptysie, potrzebna była wiedza na temat właściwości poszczególnych produktów spożywczych i niemało umiejętności kulinarnych.

Ciasto ptysiowe — wcale nie takie trudne, jak myślisz
Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że przygotowanie ciasta ptysiowego jest skomplikowane i niemożliwe dla początkującego amatora ptysiów — niekoniecznie! Ciasto ptysiowe jest jednym z najłatwiejszych do przygotowanie ciast — składniki łatwo zapamiętać, proporcje też, a o zakalec trzeba się naprawdę postarać :)
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Wystarczy trzymać się ściśle dobrego przepisu, a sukces macie gwarantowany! A oto zapowiadany wcześniej przepis na pyszne ptysie z bitą śmietaną.
Ptysie z bitą śmietaną — przepis
Składniki:
- 250 ml wody,
- 100 g prawdziwego masła,
- ¼ łyżeczki soli,
- 200 g mąki pszennej luksusowej,
- 5 średnich jajek.

W garnku z dużym dnem zagotuj wodę razem z solą i masłem. Wsyp do garnka przesianą mąkę i mieszaj energicznie — użyj do tego drewnianej łyżki. Nie przestawaj mieszać, aż masa nie stanie się gładka, lśniąca i przybierze formę kuli - wiesz co to oznacza? Że ciasto się już zaparzyło i można zdjąć je z ognia.
Na kilka chwil odstaw ciasto do przestygnięcia, ale nie do całkowitego - nadal musi być ciepłe. Wbij pierwsze jajko i energicznie zamieszaj masę, by połączyć składniki, tak samo postępuj z kolejnymi jajkami. Do mieszania składników nie musisz używać drewnianej łyżki - możesz wykorzystać mikser.
Kiedy jajka ładnie połączyły się już z ciastem, przełóż je do worka cukierniczego z dużą końcówką i wyciskaj porcje w formie dużych rozet na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy poszczególnymi porcjami ciasta zostaw spore odstępy, by nie zlały się, bo ptysie bardzo urosną podczas pieczenia.

Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 25–30 min. Przynajmniej przez 15 minut nie wolno otwierać piekarnika żeby ciasto nie opadło. Upieczone ptysie powinny być wyrośnięte, mocno rumiane z wierzchu i suche w środku.
Żeby sprawdzić czy ptysie są już gotowe wyjmij jednego i przekrój go poziomo na pół. Jeśli jest suchy, to pozostałe też wyjmij, a jeśli zauważysz, że w środku jest wilgotny, dopiecz je jeszcze przez kilka minut.
Kiedy twoje ciasteczka ptysiowe są już upieczone, przełóż je na kratkę, a następnie przekrój na pół. Teraz przyszedł czas na napełnianie ptysiów bitą śmietaną - oto przepis.
Przepis na krem do ptysiów
Ubitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego z dużą, gwieździstą końcówką i napełniaj nią dolną część ciastek, a następnie przykryj górną. Ptysie oprósz cukrem pudrem i wstaw na chwilę do lodówki. Jednak nie przechowuj ich dłużej niż godzinę, bo ciasto ptysiowe może rozmięknąć.

Smacznego! :)
Ptysie i… co jeszcze?
Z przygotowanego według powyższych wskazówek podstawowego ciasta ptysiowego można stworzyć wiele pysznych deserów: bardzo dobrze nam znane eklerki czy karpatkę, jak także pyszne francuskie profiteroles, croquembouche, Paris-Brest.
Można powiedzieć, że każdy z tych deserów jest ptysiem, ale w różnej formie i z różnymi rodzajami kremów :)
Jeszcze więcej słodkości:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze