Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek

Sałatka jarzynowa - większość z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt, imienin u cioci czy rodzinnego spotkania. Uważana jest za tradycyjną polską potrawę, ale czy w rzeczywistości sałatka jarzynowa jest polska? Okazuje się, że nie. Chcesz dowiedzieć się skąd się wzięła, co do niej dodać i w czym tkwi jej fenomen? Odpowiedzi na te pytania oraz przepis na sałatkę jarzynową znajdziesz poniżej. Zapraszam do lektury :)


Sałatka jarzynowa sałatce jarzynowej nierówna
Dla wielu Polaków sałatka jarzynowa jest nieodłącznym elementem wszelkich świąt i rodzinny spotkań, a dodatkowo stanowi jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Jadamy ją zarówno od święta, jaki i na co dzień.
Jedni dodają do niej cebulę, drudzy nie, niektórzy wykorzystują do jej zrobienia ugotowane warzywa z rosołu, a inni gotują je oddzielnie. Różnice mogą dotyczyć także musztardy, śmietany czy proporcji składników. W różnych rejonach Polski, ba, nawet w różnych domach i rodzinach przygotowuje się ją inaczej, jednak są to tak nieznaczne niuanse, że cały czas możemy mówić o sałatce, która funkcjonuje pod jedną nazwą — sałatka jarzynowa.

A jeżeli chodzi o nazwę sałatki jarzynowej to podobnie jak z jej recepturą istnieje kilka nazw, które funkcjonują wymienne. Sałatka jarzynowa to najpopularniejsza nazwa, jest także nieco pejoratywna - sałatka śmietnik, albo po prostu jest nazywana sałatką i wszyscy wiedzą o którą konkretnie chodzi. Ostatnia z funkcjonujących nazw to sałatka rosyjska - i tu pojawia się rozwiązanie zagadki skąd pochodzi sałatka jarzynowa.
Sałatka jarzynowa wcale nie taka polska
Sałatka jarzynowa znana jest dziś każdemu Polakowi, ale swoje trumfy święciła w czasach PRL-u. W latach 70. i 80. była dostępna w każdym barze, a jak pamiętają nieco starsi czytelnicy, jej jakość i świeżość pozostawiała wiele do życzenia… Na szczęście nasze mamy i babcie potrafiły przyrządzać przepyszne sałatki jarzynowe, których smak zapewne pamiętamy do dziś.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Jak już wcześniej wspomniałam, sałatka jarzynowa pochodzi z Rosji, a jej obecna receptura znacznie różni się od pierwotnej. Historia popularnej sałatki jest długa i dość skomplikowana, pełna białych plam i niejasności.

Jedno jest pewne - autorem przepisu na sałatkę jarzynową był Lucien Olivier, właściciel i szef kuchni moskiewskiej restauracji Hermitage. W skład popularnej sałatki nazwanej nazwiskiem jej twórcy wchodziły: ozorki, kapary, sałata, kawior, pikle, jarząbki i tajemniczy sos; jednak przepis na ów sos Olivier zabrał ze sobą do grobu.
Pod koniec XIX wieku rosyjscy arystokraci, którzy zajadali się swoją ulubioną "sałatką Olivier" z powodów politycznych trafili na wygnanie i zabierali ze sobą podstawowy przepis na sałatkę jarzynową, przez co spopularyzowali ją w Europie. Jednak emigracyjna rzeczywistość wymusiła zmianę receptury i sałatka jarzynowa w zmienionej formie trafiła na stoły całej Europy.
Na czym polega fenomen sałatki jarzynowej? Wydaje mi się, że sałatka jarzynowa jest tak popularna, bo jest smaczna, tania i prosta w przygotowaniu, a jej receptura opierała się i do dziś opiera na łatwo dostępnych składnikach.

Sałatka jarzynowa niejedno ma imię…
Także sytuacja porewolucyjnej Rosji wymusiła zmianę składników rosyjskiej sałatki - w miejsce jarząbków pojawiła się kiełbasa, a kapary zastąpił groszek. Dziś w niektórych regionach Rosji do gotowanych warzyw dodaje się śledzie i buraczki, a w Hiszpanii tuńczyka. Natomiast na Górnym Śląsku sałatka jarzynowa składa się z ugotowanych warzyw, jajek, ogórków kiszonych, zielonego groszku i znana jest pod nazwą szałot.
Możliwości jest wiele, a jedynym elementem łączącym wszystkie wersje sałatki jarzynowej jest majonez - nieodłączny składnik.
Przepis na sałatkę jarzynową
Jak wspomniałam wcześniej, co dom i kraj, to inny przepis na sałatkę jarzynową. Jednak chciałabym podzielić się z wami przepisem, według którego od lat przygotowuje się w moim rodzinnym domu sałatkę jarzynową.
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera — wielkości dużego ziemniaka,
- 2 kwaśne jabłka,
- 6–7 ogórków kiszonych,
- 4 jajka gotowane na twardo,
- puszka groszku konserwowego,
- puszka kukurydzy,
- natka pietruszki,
- majonez,
- musztarda,
- sól, pieprz do smaku.
Smacznego! ;)


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze