Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

Trufle chodziły za mną już od kilku tygodni... Jednak nie chciałam ich kupować - postanowiłam, że zrobię je sama, a co! Po przeszukaniu dziesiątek blogów kulinarnych, wreszcie znalazłam idealny przepis dla mnie! Nieznacznie go zmodyfikowałam, by trufle całkowicie spełniły moje oczekiwania i... oto jest - przepis na czekoladowe trufle z alkoholem. Skusisz się? ;-)


O truflach słów kilka
Skąd wzięły się trufle? Istnieje kilka hipotez, a ta najbardziej popularna sprowadza się oczywiście do przypadku (jak to często w sztuce kulinarnej bywa…). Otóż na początku XX w. w kuchni wielkiego francuskiego szefa kuchni, Auguste Escoffier powstały pierwsze trufle.
Jednak to nie Escoffier był autorem pionierskich trufli, lecz jego praktykant. Otóż przez przypadek wlał on śmietankę nie do tego kotła, do którego powinien i trafiła ona zamiast do masy jajecznej do płynnej czekolady. Po ostygnięciu masy okazało się, że z powodzeniem można ją formować w małe kulki! Mistrz obtoczył je w proszku kakaowym i tak powstały pierwsze na świecie trufle.

A dlaczego przypadkowy smakołyk nazwano truflami? Zapewne ze względu na wizualne podobieństwo do grzybów, które też noszą taką nazwę i są równie wykwintnym smakołykiem.
Trufle — idealny prezent dla…
Kiedy pierwszy raz przygotowywałam samodzielnie trufle, robiłam to z myślą o sobie ;-) ale gdy formowałam czekoladowe kulki, wpadł mi do głowy pomysł - trufle to świetny prezent imieninowy dla mojej przyjaciółki, która czekoladę uwielbia jak mało kto… Bardzo szybko ten plan wprowadziłam w życie, a już kolejnego dnia solenizantka pałaszowała swój prezent.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Przepis na czekoladowe trufle z whisky
Składniki:
- 25 g masła,
- 100 ml śmietany 30 proc.,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- tabliczka mlecznej czekolady,
- łyżka miodu,
- łyżka whisky (lub innego alkoholu),
- szczypta gruboziarnistej soli,
- kakao naturalne,
- wiórki kokosowe,
- posiekane orzechy włoskie.
Praktyczna rada: zastygnięta czekolada bardzo szybko rozpuszcza się w dłoniach, dlatego czekoladową masę warto najpierw schładzać w zimnej wodzie, osuszać i bardzo szybko przejść do formowania kuleczek. A najlepiej jeżeli posiadasz specjalną łyżeczkę do robienia kulek z arbuza lub melona - będzie znacznie łatwiej i szybciej :-)
A ty dla kogo przygotujesz pyszne trufle? ;-)


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze