Pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną

Jesienią w naszej kuchni króluje dynia - placki, tarty, zupy, ciasta z dyni są na porządku dziennym. A co powiesz na pumpkin spice latte, czyli aromatyczną kawę z syropem korzenno-dyniowym i puszystą bitą śmietaną? Prawda, że brzmi pysznie? Skusisz się?


Pumpkin spice latte — kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną
Nie ma nic lepszego w jesienne popołudnie niż ciepły kocyk, dobra książka i pyszna kawa - to mój plan na dziś! A jeżeli chodzi o jesienną kawę, to musi to być pumpkin spice latte — kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną. Skusisz się?
Przepis na pumpkin spice latte
Masz ochotę na pumpkin spice latte? Nic prostszego - jedyne czego potzrebujesz to kawa, mleko, bita smietana i… syrop z dyni. Wszytko znajduje się w twojej kuchni? Świetnie - wystarczy, że zaparzysz kawę, dodasz trochę syropu i mleka, a całość udekorujesz bitą śmietaną - gotowe.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Syrop z dyni można oczywiście kupić w sklepie, ale zapewniam cię, że taki kupny syrop nawet nie umywa się do tego robionego samodzielnie, dlatego poniżej znajdziesz przepis na syrop korzenno-dyniowy.
Jednak jeszcze jedna ważna rzecz, zanim przystąpisz do przygotowywania syropu dyniowego — jego głównym składnikiem jest puree z dyni, ale nie martw się - robi się je nadzwyczaj łatwo.
Teraz już możesz przystąpić do przygotowania syropu dyniowo-korzennego. Będziesz potrzebować:

- ¼ szklanki puree z pieczonej dyni,
- ½ szklanki wody,
- łyżeczka imbiru w proszku,
- łyżeczka cynamonu w proszku,
- łyżeczka tartej gałki muszkatołowej,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru wanilinowego,
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego.
Do garnuszka wlej wodę i dodaj przyprawy: imbir, cynamon i gałkę muszkatołową oraz wanilię - wszytko zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 min, a następnie trochę ostudź i przecedź przez sitko wyłożone gazą.
Teraz do powstałego syropu dodaj mleko skondensowane i wymieszaj, a następnie dodaj puree z dyni i całość zmiksuj. I syrop korzenno-dyniowy gotowy! ;-) Możesz doprawić go także cukrem - będzie słodszy. Syrop przechowuj w lodówce.

Teraz kiedy masz już na pewno wszystko, możesz przejść do parzenia kawy. Do przygotowania 2 kaw będziesz potrzebować:
- 4 łyżki syropu korzenno-dyniowego,
- 2 podwójne espresso,
- 250 ml mleka,
- bita śmiatana.
Zaparz kawę i spień mleko. Do kubków z gorącą kawą wlej po 2 łyżki syropu korzenno-dyniowego i dokładnie wymieszaj całość. Do kubków z zaparzoną kawą wlej spienione mleko, a wierzch udekoruj bitą śmietaną i mieszanką przypraw.
Smacznego!
Jeszcze więcej pomysłów na dynię:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze