TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

Jesienią szczególnie narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeńców wśród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? Powinieneś koniecznie wprowadzić te superfoods do swojej kuchni.

Ten artykuł ma 5 stron:

Superfoods na jesień
1. Czosnek
Choć z jego walorami smakowymi można dyskutować, w żadnym wypadku nie można odmówić mu prozdrowotnych właściwości, z których jesienią powinniśmy czerpać pełnymi garściami.

Czosnek dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym i przeciwgrzybiczym uznawany jest za naturalny antybiotyk, który nie tylko leczy, ale i wzmacnia organizm oraz zapobiega przeziębieniom. Zawiera ponad 100 chemicznie czynnych związków, które wspomagają działanie naszego organizmu w walce z chorobami.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
A jak jeść czosnek? Możesz dodać go do praktycznie każdej potrawy — mięsa pod każdą postacią, zielonego pesto, a także grzanek i pieczywa.
2. Kiszona kapusta
Wzmacnia odporność naszego organizmu, co jest szczególnie istotne jesienią, kiedy to wrasta ryzyko grypy i przeziębień. Regularne jedzenie kiszonej kapusty reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm, poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci - istny eliksir młodości ;-)
Warto wiedzieć, że sok z kiszonej kapusty także ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, bo łagodzi kaszel. Kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm.
Co zrobić z kiszonej kapusty? Najlepiej nic ;-) Mnie najbardziej smakuje sama bez żadnych dodatków, ale jako główny składnik obiadowej surówki też smakuje wyśmienicie.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze