Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec

Tęczowy lodowiec - ciasto, które szczególnie pamiętam z czasów dzieciństwa. Moja mama zawsze przygotowywała je z okazji moich urodzin, więc nic dziwnego, że darzę je wielkim sentymentem. Chcesz poznać przepis na najbardziej kolorowe ciasto na świecie? Zapraszam!


Mój smak dzieciństwa — tęczowy lodowiec
Tęczowy lodowiec co roku gości na stole w dniu moich urodzin. Przygotowuje go moja mama, która robi go nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat… Zawsze smakował wyśmienicie w te gorące, lipcowe popołudnia.
To dziwnie, ale do tej pory nie wpadłam na pomysł, by przygotować lodowca samodzielnie i niekoniecznie z okazji urodzin. Olśniło mnie dzięki koleżance z pracy, która ostatnio poczęstowała nas tym pięknym, kolorowym ciastem. Wtedy postanowiłam, że także go przygotuję w domu i przypomnę sobie smak dzieciństwa :-)

Przepis na kolorowy lodowiec
Aby przygotować tęczowy lodowiec potrzebne są 2 składniki, ale także sporo czasu i cierpliwości, bo każda warstwa galaretki przed położeniem następnej musi zastygnąć, a na to potrzeba minimum godziny. Jednak warto uzbroić się w cierpliwość i przygotować tęczowy lodowiec.
Składniki:
- 6 galaretek o różnych smakach,
- 6 serków homogenizowanych.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Pierwszą galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, a serek przełóż do miseczki i dodaj ostudzoną już galaretkę - wszytko dokładnie wymieszaj, wlej do tortownicy posmarowanej margaryną i wstaw do lodówki na min. godzinę.

Kiedy pierwsza warstwa lodowca trafiła już do lodówki, rozpuść kolejną galaretkę, poczekaj aż ostygnie, wymieszaj z serkiem homogenizowanym, a kiedy pierwsza warstwa zastygnie, wlej kolejną i znowu tortownicę wstaw do lodówki. Postępuj tak z każdą kolejną warstwą lodowca.
Kiedy wykorzystasz już wszystkie galaretki i serki, wstaw prawie gotowy lodowiec do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto możesz podać ozdobione owocami. Smacznego! ;-)


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze