Przepis na sernik, który zawsze się udaje

Sernik to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie zna ludzkość! Dlatego chciałam podzielić się z wami przepisem na idealny i tradycyjny sernik brzoskwiniowy na kruchym cieście i z puszystą pianką, który zawsze się udaje.


Przepis na sernik z brzoskwiniami
Składniki na cisto:
- 250 g masła, zimnego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 5 żółtek,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 szklanki mąki pszennej.
Posiekane masło umieść w dużej misce i dodaj mąkę oraz pozostałe składniki - dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki, a następnie zacznij ugniatać masę na kruche ciasto.
Powstałe ciasto podziel na dwie części, każdą z nich owiń folią spożywczą i wstaw na dwie godz. do zamrażarki.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Kiedy ciasto chłodzi się, przygotuj masę serową — oto potrzebne składniki:

- 1 kg twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie,
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku,
- 125 g masła,
- 3 jajka,
- szklanka drobnego cukru do wypieków.
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce utrzyj przy pomocy miksera masło z cukrem. Kiedy otrzymasz gładką, puszystą masę, stopniowo dodaj jajka, twaróg i mąkę - cały czas ucierając.
Teraz potrzebne ci będą:
- 3 puszki brzoskwiń w syropie,
- 5 białek,
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków.

Brzoskwinie odsącz z syropu i każdą połówkę pokrój na 4 części. Teraz ubijaj białka z cukrem aż otrzymasz sztywną pianę.
Przygotuj głęboką blachę o wymiarach 25 x 40 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Z zamrażarki wyjmij ciasto - jedną część zetrzyj na tarce wprost do blachy tak, by ciasto zakryło cały jej spód. Na startym cieście połóż masę serową, na niej brzoskwinie (równo, jedna przy drugiej), a teraz czas na ubitą pianę i na sam wierzch znowu starte na grubych oczkach ciasto.
Sernik piecz około godziny w temperaturze 180 st. Po tym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl jego drzwiczki i w takich warunkach studź ciasto.
To już wszystko! ;-) Sernik najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień — tak powiedziała mi koleżanka, z którą podzieliłam się tym przepisem. Być może… nie wiem, bo jeszcze nigdy to ciasto nie doczekało następnego dnia ;-)
Słodkie inspiracje


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze