Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

Wygoń nudę z kuchni - przygotuj coś prostego, zaskakującego i jednocześnie smacznego, czyli pierś z kurczaka z brokułem i serem zapiekaną pod warkoczem ciasta francuskiego! Idealna na co dzień i od święta - przekonaj się sam! ;-)


Przepis na pierś z kurczaka i warzywa zapiekane pod warkoczem z ciasta francuskiego
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (możesz też przygotować je samodzielnie — przepis znajdziesz tutaj),
- filet z kurczaka,
- mały brokuł,
- ok. 100 g żółtego sera,
- 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz ziołowy,
- pomidor,
- cebula,
- jajko,
- olej do smażenia.
Zacznij od przygotowania mięsa na farsz - pierś z kurczaka pokrój w bardzo drobne kawałki i podsmaż wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Posól i popieprz wedle uznania.
Brokuła podziel na mniejsze różyczki i gotuj przez 5 min w lekko osolonej wodzie. Pomidora sparz, obierz go ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na patelni aż wyparuje z niego część wody.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie. Boki ciasta potnij w paseczki - z obu stron do 1/3 szerokości ciasta, tak by środkowa część nie była pocięta.

Środkowy pas ciasta posmaruj wzdłuż przed chwilą przygotowaną pastą pomidorową, a na nim poukładaj brokuła, kurczaka z cebulką, a wszytko to oprósz tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki oraz posól i popieprz do smaku.
Teraz pocięte paseczki ciasta zakładaj naprzemiennie na środek z nadzieniem tak, by powstał warkocz (patrz zdjęcie poniżej).
Jajko roztrzep widelcem i posmaruj nim wierzch ciasta. Blachę z piersią z kurczaka i warzywami pod warkoczem ciasta francuskiego włóż na 15–18 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
To wszystko - pyszne i niebanalne sanie obiadowe gotowe. Smacznego! ;-)
Dania z mięsa


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze