Lepimy uszka z grzybami do barszczu

Święta coraz bliżej - jeszcze tylko niecałe dwa tygodnie i zasiądziemy przy wigilijnym stole zastawionym pysznymi potrawami. Nie wiem jak w waszych rodzinach, ale u mnie nadal kultywuje się tradycję podawania 12 potraw wigilijnych, zatem żeby ze wszystkim zdążyć, wraz z mamą i babcią, co tylko się da przygotowujemy znacznie wcześniej. Tak jest z wigilijnymi uszkami, które 24 grudnia podajemy z czerwonym barszczem. Możecie ulepić je wcześniej i zamrozić - polecam ten sposób każdemu, kto chce ze spokojem szykować wigilijną kolację, bez zbędnych nerwów i pośpiechu.


Przepis na uszka z grzybami do wigilijnego barszczu
Składniki na farsz:
- szklanka drobno posiekanych grzybów (ja wybrałam podgrzybki),
- drobno posiekana mała cebula,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Cebulkę posiekaj, wrzuć na rozgrzaną patelnię wraz z łyżką masła, a kiedy się zeszkli dodaj posiekane grzybki i podsmaż całość aż wszystkie składniki staną się miękkie. Teraz dopraw farsz solą i pieprzem do smaku.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Podsmażone grzybki przełóż do miseczki i ostudź. Teraz możesz zacząć przygotowywać ciasto.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- jajko,
- ok. 1/3 szklanki ciepłej wody.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajko oraz niewielką ilość wody i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto jest za twarde i suche, dodaj do niego wodę i wyrabiaj aż uzyska sprężystość i miękkość.
Teraz podziel gotowe ciasto na porcje, które swobodnie rozwałkujesz na stolnicy na bardzo cienkie płaty i przy pomocy małej literatki wykrawaj kółka, na których układaj niewielką ilość farszu.
Teraz zlepiaj uszka, tak jakbyś lepił pierogi, ale postaraj się zrobić to dokładnie i mocno. Aby uzyskać kształt tradycyjnych uszek, zlep końce pierożków ze sobą.
Tak przygotowane uszka z grzybami włóż jedno po drugim do gotującej się, osolonej wody. Pamiętaj, że garnek, w którym będziesz gotować uszka, powinien być na tyle duży, by włożenie kilkunastu uszek nie spowodowało obniżenia temperatury wody - powinna cały czas wrzeć.

Uszka gotuj przez kilka minut - będą gotowe, gdy zaczną wypływać na powierzchnię, ale na wszelki wypadek poczekaj minutkę lub dwie. Jednak ja zawsze testuję jedną sztukę, zanim zacznę wyjmować pozostałe.
I to już wszytko! Teraz, aby uszka dotrwały do wigilii, musisz je zamrozić. Poukładaj je ma desce tak, by całkowicie wystygły, opłucz je zimną wodą, a następnie osusz i skrop olejem (by nie posklejały się), poukładaj w pojemnikach i włóż do zamrażarki.
Uszka wyjmij z zamrażalnika w dniu wigilii, rozmróź i chwilę obgotuj w ciepłej wodzie - zajmie ci to zdecydowanie mniej czasu, niż miałbyś w wigilijny poranek w pośpiechu lepić uszka ;-)
Coraz bliżej święta…


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze