Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad

Święta już tuż tuż! Pewnie już doskonale wiesz co przygotujesz na wigilijną kolację, ale warto także wcześniej pomyśleć co podasz swoim gościom pierwszego i drugiego dnia świąt. Ja w tym roku wybrałam kaczkę pieczoną z pomarańczami i imbirem. Jest świetna - miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna, a jak smakuje! Przekonaj się sam!


Składniki:
- sprawiona kaczka (ok. 2,5 kg),
- 3 pomarańcze,
- jabłko,
- 1 ½ łyżeczki soli,
- 1 ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- łyżeczka suszonego, zmielonego czosnku,
- łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
- ½ łyżeczki mielonej, ostrej papryki.
Żeby przygotować świąteczną kaczę pieczoną w pomarańczach, musisz poświęcić na to sporo czasu… aby kaczka wyszła idealnie, musisz zacząć jej przygotowanie już dzień wcześniej, a w dniu, w którym chcesz ją podać gościom, powinieneś zarezerwować ok. 4 godz.

Zacznij od umycia, osuszenia i usunięcia ewentualnych resztek pierza z kaczki. Odetnij szyjkę i przytnij skrzydełka, zostawiając tylko najgrubszą ich część zaraz przy tułowiu. Ja odcięłam cały kuper, ale możesz wyciąć tylko gruczoł kuprowy.
Teraz suche przyprawy wymieszaj i natrzyj nimi tuszkę — w środku, jak i na zewnątrz. Tak przygotowaną kaczkę włóż do jakiegoś naczynia, zamknij je szczelnie i postaw w chłodnym miejscu najlepiej na 24 godz.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Następnego dnia zacznij przygotowywanie kaczki od wyszorowania, a następnie sparzenia pomarańczy. Jedną pokrój w plasterki, drugą razem ze skórką w kostkę, a z trzeciej wyciśnij sok. Jabłko umyj, usuń gwiazdo nasienne, a następnie pokrój na jednakowej wielkości kawałki.

Teraz do środka zamarynowanej kaczki włóż kawałki jabłek i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Aby nadzienie nie wypadło nam podczas pieczenia, otwór przy kuperku zepnij przy pomocy wykałaczek i sznurka.
Kaczkę połóż w brytfance lub naczyniu żaroodpornym piersiami do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. z termoobiegiem i piecz przez 20 min, by skórka lekko się przyrumieniła, a tłuszcz zaczął wytapiać.
Teraz odlej nadmiar tłuszczu, a kaczkę polej sokiem pomarańczowym i obłóż plasterkami pomarańczy. Przykryj brytfankę i włóż ją do piekarnika na 2,5 godz., ale tym razem zmniejsz temperaturę do 150 st. i wyłącz termoobieg.
Po tym czasie zdejmij pokrywkę i polej już prawie upieczoną kaczkę sosem własnym i piecz jeszcze przez 30–45 min aż skórka mocno się zarumieni.
To wszytko! I smaczny świąteczny obiad gotowy! Smacznego! ;-)
Coraz bliżej święta…


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze