Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

Jakie są najbardziej popularne desery bożonarodzeniowe w Polsce? Bez wahania każdy odpowie - kutia, makowiec, sernik, keks. A jakie słodkości w czasie świąt Bożego Narodzenia jada się na świecie? Oto odpowiedź - poznaj 16 najpopularniejszych świątecznych deserów świata.


Australia
Kiedy zbliżają się święta Bożego Narodzenia, w Polsce z nieba pada śnieg (a przynajmniej powinien), a na drugiej półkuli globu świeci piękne słońce, dlatego w Australii na świątecznych stołach goszczą raczej lekkie desery. Najbardziej popularnym jest pavlova, czyli beza przełożona serkiem mascarpone lub bitą śmietaną z dodatkiem owoców.
Austra
W Austrii nie ma świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych vanillekipferl, czyli małych kruchych ciasteczek o smaku wanilii i migdałów w kształcie półksiężyca.
Brazylia
Torrija to brazylijska wersja francuskich tostów, które podaje się podczas świąt Bożego Narodzenia, tyle że zamiast syropu klonowego dodaje się do nich korzenne porto.
Chorwacja
Chorwaci specjalnie na święta smażą fritule. To takie minipączki z nutką rumu, dodatkiem skórki cytrynowej i rodzynek, a to wszytko posypane cukrem puderm.
Francja
Bûche de Noël to francuskie ciasto bożonarodzeniowe w bardzo charakterystycznym kształcie, bo ma przypominać pień drzewa. Przypomina trochę nasza roladę — wykonuje się je z biszkoptu i kremu maślanego, a następnie dekoruje świątecznymi figurkami i ozdobami.
Grecja
Ciasteczka melomakarona — bez nich nie ma w Grecji Bożego Narodzenia! Miałam to szczęście spróbować ich podczas zeszłorocznej wigilii — przygotowała je grecka żona mojego brata — były pyszne! Przygotowuje się je z miodu, pomarańczy, orzechów włoskich, cynamonu i alkoholu.
Hiszpania
Tuż przed świętami Bożego Narodzenia w Hiszpanii w sklepach i domach zaczynają gościć turrón — kostki orzechowe, które występują najczęściej w dwóch rodzajach — turrón alicante (twarde) i turrón di jijona (miękkie).
Holandia
Speculaas to cieniutkie, chrupiące ciasteczka, którymi Holendrzy zajadają się przez cały grudzień - od święta Sinterklaasa, czyli św. Mikołaja aż do Bożego Narodzenia. Ten przysmak św. Mikołaja (bo tak też są nazywane te ciasteczka), przypomina nasze pierniczki i przygotowuje się je przy użyciu specjalnych, drewnianych foremek o różnych kształtach.
Islandia
Laufabrauð — to bardzo cienkie ciasto, którego nazwa w tłumaczeniu brzmi "chleb z liści". To tradycyjny, bożonarodzeniowy przysmak w Islandii. W cieście wykrawa się różne wzory, a następnie smaży na tłuszczu.
Irlandia
Irlandczycy podczas świąt Bożego Narodzenia zajadają się deserem o nazwie trifle, czyli przełożonych warstwami owoców, kremu, biszkoptu i galaretki.
Kanada
W Kanadzie święta nie mogą odbyć się bez Chicken Bones, czyli landrynek o pikantnym smaku cynamonu i wypełnionych gorzką czekoladą. Choć te cukierki są bardzo popularne wśród Kanadyjczyków, to ze względu na swój specyficzny smak, posiadają tyle samo przeciwników co zwolenników.
Kolumbia
Arroz con leche to bożonarodzeniowy deser, którym zajadają się Kolumbijczycy. Każda kolumbijska pani domu ma swój niezawodny przepis na ten ryżowy pudding, ale zazwyczaj przygotowuje się go z mleka, przypraw, ryżu i rodzynek.
Niemcy
Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Są uznawane za jedne z najlepszych na świecie (ten kto tak uważa, chyba nie jadł pierniczków Kasi ;-)). Są mięciutkie, mocno przyprawione, z wyraźną nutą cytrusów i miodu, delikatnie ciągnące się w środku. Ich największą zaletą jest to, że nie wymagające długiego leżakowania — to świetna wiadomość dla tych, którzy dzień przed wigilią chcą piec pierniczki ;-)
Szwecja
Szwedzi do świąt Bożego Narodzenia zaczynają przygotowania już 13 grudnia, w dniu św. Łucji. W tym dniu pieką też szafranowe bułeczki lussekatter o pięknym złotym kolorze.
Węgry
Podczas świąt makowiec zajada się nie tylko w Polsce - na Węgrzech podaje się beigli — tradycyjny makowiec bożonarodzeniowy.
Wielka Brytania
Mince pies to malutkie babeczki z ciasta w różnych kształtach. Charakteryzuje je nadzienie, które składa się z bardzo gęstej mieszanki bakalii, kandyzowanych owoców, świątecznych przypraw oraz alkoholu.
Przygotuj się z nami do świąt!

Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze