Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek

Czy fasolka po bretońsku - tak bardzo uwielbiana przez Polaków - rzeczywiście pochodzi z Bretanii? Otóż nie! fasolka po bretońsku z Francją ma niewiele wspólnego. Chcesz wiedzieć skąd pochodzi przepis na fasolkę po bretońsku? Jak ją przygotować i doprawić, by była wyśmienita? Zapraszam do lektury! ;-)


Fasolka po bretońsku — skąd pochodzi?
Już wiemy, że na pewno nie z Bretanii, więc skąd? Wydaje mi się, że z Anglii, bo bardzo przypomina bostoński przysmak — pieczoną fasolę. A dlaczego kojarzymy ją z Francją? Nie mam pojęcia - może to po prostu powtarzany przez lata błąd, który przyjął się na dobre w naszej polskiej kuchni.
Pierwszy opublikowany przepis na pieczoną fasolę pojawił się w 1855 roku w magazynie Frugal Housewife. Podano w nim, że fasolę i groch należy wysuszyć, a następnie ugotować do miękkości lub podgotować i upiec. Do fasoli dodawano wieprzowinę i piekło się ją przez 3–4 godziny. W kolejnych latach przepis ten ewoluował - wzbogacano go o melasę, soloną wieprzowinę i wydłużono czas pieczenia.
Pieczona fasola właśnie dzięki melasie zyskała przydomek "bostońska", ponieważ w tamtym czasie Boston słynął z produkcji rumu, a w związku z tym, także z łatwej dostępności melasy, która wykorzystywana jest do produkcji tego trunku.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Niektóre źródła podają, że bostońska pieczona fasola swoje korzenie ma w Ameryce. Dziś powszechnie uznawana za potrawę stanu Massachusetts Baked Navy Bean lub Yankee Bean kiedyś była stałym elementem diety amerykańskich Indian. Mieszali oni fasolę z dziczyzną, tłuszczem niedźwiedzim i syropem klonowym, a następnie zawijali w skórę jelenia i piekli w dołach wypełnionych gorącymi kamieniami.

Fasolka po bretońsku w polskiej wersji
W polskiej wersji fasola potrzebna do przygotowania jej po bretońsku, jest gotowana, a nie pieczona i to od upodobań kucharza zależy długość tego procesu, a finalnie konsystencja dania.
Jak widać, co kraj to obyczaj ;-) Zapraszam was po przepis na pyszną fasolkę po bretońsku, która posmakuje każdemu!
Przepis na fasolkę po bretońsku
Składniki:
- 300 g białej fasoli Jaś,
- 250 g boczku wędzonego,
- duże wędzone żeberko,
- 350 g ulubionej kiełbasy,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 30 g koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka ostrej papryki,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 liście laurowe,
- łyżka majeranku,
- łyżeczka cząbru,
- szczypta cukru,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- olej rzepakowy,
- natka pietruszki.

Fasolę wsyp do garnka i zalej wodą, a następnie odstaw na całą noc (możesz także użyć fasolki z puszki — nie będziesz musiał jej namaczać). Następnego dnia dolej wodę, tak by zakryła całą fasolę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, żeberko, boczek, sól i pieprz do smaku.
Wszystko gotuj na średnim ogniu przez ok. 1,5 godziny (jeśli w trakcie gotowania woda wyparuje w znacznej ilości, uzupełnij jej niedobór). Kiedy fasola się ugotuje, zmniejsz ogień do minimum i wyjmij z garnka żeberko oraz boczek.
Posiekaj drobno cebulę, czosnek i kiełbasę i wszytko podsmaż na oleju, zaczynając od cebulki — kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i kiełbasę. Teraz czas na koncentrat pomidorowy — dodaj go, a nastepnie podsmaż całość. Po kilku minutach dolej trochę wody, w której gotowła się fasola, wymieszaj i wszytko wlej do garnka z ugotowaną fasolą i zamieszaj.
Ugotowany boczek pokrój w kostkę, a żeberko obierz z mięsa i pokrój. Boczek i mięso dodaj do garnka z fasolą, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majeranek, cząber, szczyptę cukru i gotuj do chwili połączenia smaków i zgęstnienia sosu - ok. 15 minut.
Jeśli lubisz, możesz zaprawić sos zasmażką, ale nie jest to konieczne.
Fasolkę podaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego! ;-)
Co jeszcze możesz przygotować na obiad:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze