Sposób na jajko
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 4 komentarzeZastanawiasz siÄ™ jak sprawdzić czy jajko jest Å›wieże? Jak z Å‚atwoÅ›ciÄ… je obrać, a może jak je równo przekroić? A może do tej pory wyrzucaÅ‚eÅ› jajka, które pÄ™kÅ‚y podczas gotowania? Tak? Niepotrzebnie! I na to znajdzie siÄ™ sposób :) Poznaj kilka kuchennych sztuczek dotyczÄ…cych jajek!
Ten artykuł ma 7 stron:
Jak gotować jajka, by nie popękały?
Przede wszystkim powinieneś gotować jajka w na tyle dużym garnku, by podczas gotowania nie obijały się o siebie. Ale ostrożności nigdy za wiele, więc przed włożeniem ich do wody, możesz natrzeć ich skorupki cytryną lub dodać do wody, w której będą gotowały się jajka 2 łyżki soku z cytryny.
Istnieje także jeszcze jeden sposób, by skorupka jajka podczas gotowania nie pÄ™kÅ‚a - szerszy koniec możesz nakÅ‚uć ostrÄ… szpilkÄ…. W tym miejscu znajduje siÄ™ zazwyczaj pÄ™cherzyk powietrza — dziÄ™ki temu jajko nie pÄ™knie, a biaÅ‚ko nie wypÅ‚ynie :)
Co zrobić, jeśli jednak skorupka jajka pęknie?
Jeszcze nic straconego — jeżeli masz w szafce biaÅ‚y ocet. Wystarczy, że do wody, w której pÅ‚ywa pÄ™kniÄ™te jajko dodasz Å‚yżkÄ™ octu. A dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta — ocet Å›cina biaÅ‚ko jajka i dlatego sprawa, że nie wycieknie ono ze skorupki.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze