Jak zrobić domowe masło klarowane?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 2 komentarzeJeÅ›li do tej pory smażyÅ‚eÅ› lub piekÅ‚eÅ› potrawy na zwykÅ‚ym maÅ›le, to najwyższy czas to zmienić! Zacznij używać masÅ‚a klarowanego - to o wiele zdrowsze! DziÄ™ki klarowaniu z masÅ‚a pozbywamy siÄ™ wody, biaÅ‚ka i laktozy - to bardzo dobra wiadomość dla osób, które jej nie tolerujÄ…. MaÅ‚o poddane procesowi klarowania nadaje potrawom wyjÄ…tkowy sam i Å›wietnie nadaje siÄ™ zarówno do daÅ„ miÄ™snych, jak i wegetariaÅ„skich. Przygotowanie takiego masÅ‚a w domu wcale nie jest trudne - zajmuje dosÅ‚ownie kilka chwil! Zobacz jak ;-)
Przepis na domowe masÅ‚o klarowane — krok po kroku
Aby sklarować masÅ‚o, najpierw musisz je pokroić w kostkÄ™, a nastÄ™pnie przeÅ‚ożyć do garnka — pamiÄ™taj, że nie może on być mokry, bo w przeciwnym razie masÅ‚o może zacząć pryskać i możesz siÄ™ poparzyć. Pod garnkiem wÅ‚Ä…cz niewielki ogieÅ„ i poczekaj aż masÅ‚o caÅ‚kowicie siÄ™ rozpuÅ›ci - nie mieszaj go.
W momencie, kiedy masÅ‚o zacznie siÄ™ delikatnie gotować, na jego powierzchni zacznie pojawiać siÄ™ biaÅ‚a piana. Po pewnym czasie powinieneÅ› dostrzec 3 warstwy — pierwsza to biaÅ‚a piana, druga — masÅ‚o klarowane, a na dnie pozostaÅ‚e substancje, których nie potrzebujemy.
Teraz najtrudniejsza część - musisz oddzielić masło klarowane od piany i zbędnych substancji. Zacznij od pozbycia się piany - po prostu zrób to łyżką kuchenną w trakcie gotowania się masła, ale musisz robić to bardzo delikatnie, tak, by warstwa niepotrzebnych substancji została nienaruszona.
Jak rozpoznać, że masÅ‚o jest dobrze sklarowane? Odpowiedź jest prosta — po kolorze ;-) Musi być lekko zÅ‚ote — nigdy ciemne czy brÄ…zowe.
Kiedy pozbędziesz się już całej piany, przy pomocy chochelki zacznij delikatnie zbierać "złote masło", ale uważając przy tym, by nie naruszyć warstwy, która znajduje się pod nim. Sklarowane masło przelej do słoiczka i pozostaw do wystygnięcia.
Masło przechowuj w lodówce nawet do kilku miesięcy, a jedną jego porcję możesz używać nawet kilkukrotnie, dopóki będzie jasne i pachnące. Jednak pamiętaj, że po każdym smażeniu musisz przecedzić je, by pozbyć się resztek jedzenia.
Jeśli masło klarowane ściemnieje to znak, że najwyższy czas już je wyrzucić i przygotować domowym sposobem nowe ;-)
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze