Jak zrobić domowe masło klarowane?

Jeśli do tej pory smażyłeś lub piekłeś potrawy na zwykłym maśle, to najwyższy czas to zmienić! Zacznij używać masła klarowanego - to o wiele zdrowsze! Dzięki klarowaniu z masła pozbywamy się wody, białka i laktozy - to bardzo dobra wiadomość dla osób, które jej nie tolerują. Mało poddane procesowi klarowania nadaje potrawom wyjątkowy sam i świetnie nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Przygotowanie takiego masła w domu wcale nie jest trudne - zajmuje dosłownie kilka chwil! Zobacz jak ;-)

Przepis na domowe masło klarowane — krok po kroku

Aby sklarować masło, najpierw musisz je pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do garnka — pamiętaj, że nie może on być mokry, bo w przeciwnym razie masło może zacząć pryskać i możesz się poparzyć. Pod garnkiem włącz niewielki ogień i poczekaj aż masło całkowicie się rozpuści - nie mieszaj go.

W momencie, kiedy masło zacznie się delikatnie gotować, na jego powierzchni zacznie pojawiać się biała piana. Po pewnym czasie powinieneś dostrzec 3 warstwy — pierwsza to biała piana, druga — masło klarowane, a na dnie pozostałe substancje, których nie potrzebujemy.

Masło klarowane

Teraz najtrudniejsza część - musisz oddzielić masło klarowane od piany i zbędnych substancji. Zacznij od pozbycia się piany - po prostu zrób to łyżką kuchenną w trakcie gotowania się masła, ale musisz robić to bardzo delikatnie, tak, by warstwa niepotrzebnych substancji została nienaruszona.

Jak rozpoznać, że masło jest dobrze sklarowane? Odpowiedź jest prosta — po kolorze ;-) Musi być lekko złote — nigdy ciemne czy brązowe.

Kiedy pozbędziesz się już całej piany, przy pomocy chochelki zacznij delikatnie zbierać "złote masło", ale uważając przy tym, by nie naruszyć warstwy, która znajduje się pod nim. Sklarowane masło przelej do słoiczka i pozostaw do wystygnięcia.

Masło przechowuj w lodówce nawet do kilku miesięcy, a jedną jego porcję możesz używać nawet kilkukrotnie, dopóki będzie jasne i pachnące. Jednak pamiętaj, że po każdym smażeniu musisz przecedzić je, by pozbyć się resztek jedzenia.

Jeśli masło klarowane ściemnieje to znak, że najwyższy czas już je wyrzucić i przygotować domowym sposobem nowe ;-)

Zrób to sam!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze Kotlety schabowe w wersji light Jak odchudzić rosół? Czyli, co zrobić by rosół był mniej tłusty? Czym zastąpić jajko, proszek do pieczenia i śmietanę? Czyli kulinarne zamienniki, które uratują nas w kryzysowych sytuacjach Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku! Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Jak wybrać świątecznego karpia? Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna? Czy warto sięgać po wędzone ryby? Na czym polega sekret doskonałego purée? Jak suszyć owoce w piekarniku? Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku Jak zrobić domowy twaróg? Śmietana śmietanie nierówna. Krótki przewodnik po rodzajach śmietany Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę Domowa przyprawa do pierniczków i grzańca Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy? Herbata z nutką słodyczy - jak podawać herbatę z konfiturami Sposób na jajko Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady Cebula już nigdy nie doprowadzi cię do łez! Przepis na napój izotoniczny i energetyczny Co powinien wiedzieć początkujący miłośnik herbaty? Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia