Jak zrobić domowe masło klarowane?

Jeśli do tej pory smażyłeś lub piekłeś potrawy na zwykłym maśle, to najwyższy czas to zmienić! Zacznij używać masła klarowanego - to o wiele zdrowsze! Dzięki klarowaniu z masła pozbywamy się wody, białka i laktozy - to bardzo dobra wiadomość dla osób, które jej nie tolerują. Mało poddane procesowi klarowania nadaje potrawom wyjątkowy sam i świetnie nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Przygotowanie takiego masła w domu wcale nie jest trudne - zajmuje dosłownie kilka chwil! Zobacz jak ;-)


Przepis na domowe masło klarowane — krok po kroku
Aby sklarować masło, najpierw musisz je pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do garnka — pamiętaj, że nie może on być mokry, bo w przeciwnym razie masło może zacząć pryskać i możesz się poparzyć. Pod garnkiem włącz niewielki ogień i poczekaj aż masło całkowicie się rozpuści - nie mieszaj go.
W momencie, kiedy masło zacznie się delikatnie gotować, na jego powierzchni zacznie pojawiać się biała piana. Po pewnym czasie powinieneś dostrzec 3 warstwy — pierwsza to biała piana, druga — masło klarowane, a na dnie pozostałe substancje, których nie potrzebujemy.
Teraz najtrudniejsza część - musisz oddzielić masło klarowane od piany i zbędnych substancji. Zacznij od pozbycia się piany - po prostu zrób to łyżką kuchenną w trakcie gotowania się masła, ale musisz robić to bardzo delikatnie, tak, by warstwa niepotrzebnych substancji została nienaruszona.
Jak rozpoznać, że masło jest dobrze sklarowane? Odpowiedź jest prosta — po kolorze ;-) Musi być lekko złote — nigdy ciemne czy brązowe.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Kiedy pozbędziesz się już całej piany, przy pomocy chochelki zacznij delikatnie zbierać "złote masło", ale uważając przy tym, by nie naruszyć warstwy, która znajduje się pod nim. Sklarowane masło przelej do słoiczka i pozostaw do wystygnięcia.

Masło przechowuj w lodówce nawet do kilku miesięcy, a jedną jego porcję możesz używać nawet kilkukrotnie, dopóki będzie jasne i pachnące. Jednak pamiętaj, że po każdym smażeniu musisz przecedzić je, by pozbyć się resztek jedzenia.
Jeśli masło klarowane ściemnieje to znak, że najwyższy czas już je wyrzucić i przygotować domowym sposobem nowe ;-)
Zrób to sam!

Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze