Pieczemy chleb w domu! 5 przepisów na domowy chleb
Nie ma nic lepszego niż kromka świeżego, jeszcze ciepłego chleba z masłem... pycha! Ostatnio zaczęłam sama piec chleb w domu - to wcale nie takie trudne jak może się wydawać. Wystarczy odrobina czasu oraz chęci i możesz cieszyć się smakiem pysznego domowego chlebka. Poniżej znajdziesz kilka moich ulubionych przepisów na domowy chleb. Smacznego!

Chleb bez mąki z ziarnami
Chleb bez mąki? Brzmi ciekawie! Dlatego jako pierwszą propozycję przedstawiam wam chleb z ziarnami — zdrowy i pyszny!
W tym chlebku znajdziesz ziarenka słonecznika, pestki dyni, sezam i siemię lniane, a do tego orzechy włoskie i migdały, ale ty możesz użyć innych — tych które lubisz najbardziej albo te, które akurat masz w domu. Stwórz swój własny, ulubiony chleb. Smacznego!

Chleb z suszonymi pomidorami i tymiankiem
"Chlebek jest mięciutki i smaczny — mnie bardzo smakował z samym masłem" - przekonuje autorka przepisu, Ewa.
Mnie taka rekomendacja w zupełności wystarczyła i już niejednokrotnie wykorzystałam ten przepis. Wypiek był taki, jak zapewniała Ewa — miękki i pyszny. Polecam!

Francuski chlebek wiejski
"Zapach świeżego pieczywa, takiego prosto z pieca, to zapach szczęśliwego domu" - twierdzi autorka przepisu, zgadzacie się z nią?
Gdzieś z tyłu głowy mam zapach i smak chleba, który kiedyś piekła w wielkich brytfankach moja babcia… tęsknię za tym smakiem, dlatego często piekę chleb według poniższego przepisu, bo bardzo przypomina mi ten babciny :).


CHLEBEK BANANOWO-ORKISZOWY Z BORÓWKAMI
A teraz coś na słodko — chlebek bananowy z borówkami - i już wiesz co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami. Idealny jako szybkie śniadanie lub deser.
Poniżej znajdziesz prosty przepis na chlebek, który zawsze się udaje. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, a z dodatkiem dżemu domowej roboty - pychota :).

Chleb pszenno-kukurydziany z osrtopestem
"Zachęcam osoby, które jeszcze nie piekły pieczywa w domu do spróbowania domowego wypiekania. Ale taka moja rada, że jeśli jeszcze nie mieliście do czynienia z pieczeniem chleba, nie kombinujcie i pieczcie według przepisów. A potem to już szalejcie i róbcie swoje receptury i dodawajcie składniki jakie tylko wam wpadną w ręce" - radzi Ewa, autorka przepisu.
Zgadzam się z nią! Pamiętam, że gdy pierwszy raz piekłam chleb w domu trochę pozmieniałam proporcje — to nie był dobry pomysł… Ale teraz już wiem co i jak, więc — jak to określiła Ewa - "szaleję" :).
Ten chlebek był chyba pierwszym jaki upiekłam, więc jeżeli mnie się udało, to i wam się uda! Powodzenia!
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze