Siemię lniane - wielka moc w małych ziarenkach

Len zwyczajny, popularnie nazywany siemieniem lnianym, jest nieocenionym źródłem wielu składników odżywczych, które dobroczynnie wpływają na organizm. Spożywany codziennie może zdziałać cuda, dlatego warto wprowadzić go do swojego jadłospisu.

Shutterstock

Dlaczego warto jeść siemię lniane?

Siemię lniane wykazuje właściwości osłaniające i regenerujące błonę przewodu pokarmowego, dlatego od wieków stosowane było w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Dziś koncerny farmaceutyczne oferują specjalistyczne leki na te przypadłości, ale kiedyś radzono sobie z nimi właśnie przy pomocy ziarenek siemienia lnianego.

Te cudowne nasionka zawierają potężną ilość tłuszczowych kwasów wielonienasyconych z rodziny omega-3 – stanowią one nawet 60 proc. wszystkich tłuszczy w nich zawartych i jest ich niewiele mniej niż w rybach. Siemię lniane zawiera także kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, lecytynę oraz cynk.

Nie tylko w ilości zawartych w sobie kwasów omega-3 siemię lniane wiedzie prym - zawiera prawie trzy razy więcej lignanów niż ziarenka chia. Lignany czyli fitoestrogeny roślinne wykazują działanie przeciwnowotworowe, gdyż hamują skutki działania estrogenu, który przyczynia się do powstania i rozwoju nowotworu. Ziarenka siemienia lnianego są najbogatszym źródłem fitoestrogenów spośród wszystkich pokarmów spożywczych.

Siemię lniane wspomaga leczenie nie tylko raka – obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym. Badania pokazują, że nawet poprawiają nastrój :).

Na co zwrócić szczególną uwagę?

Choć siemię lniane upośledza wchłanianie się glukozy w przewodzie pokarmowym, to jest dosyć kaloryczne – 9 gram ziarenek (1 łyżeczka) zawiera 46 kcal.

Kupując ziarenka lnu zawsze należy zwracać uwagę na datę ich przydatności do spożycia, gdyż jest on dość krótki za sprawą dużej ilości tłuszczowych kwasów wielonienasyconych.

Jeśli przyjmujesz siemię lniane regularnie, musisz wiedzieć, że ma ono właściwości wiążące, dlatego bardzo szybko wchłania wodę. Zatem nie wolno zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu organizmu.

Siemię lniane w kuchni

Siemię lniane możemy dodać praktycznie do każdej potrawy, gdyż można je jeść na surowo, jaki i po obróbce termicznej, jako dodatek do dań, jak również samodzielnie.

Te dobroczynne ziarenka mogą stać się dodatkiem do każdej sałatki. Możemy je także zmielić i pić codziennie rano, pół godz. przed posiłkiem. Przygotowanie takiego koktajlu nie zajmie dużo czasu, ale za to dobroczynnie wpłynie na nasz organizm i osłoni błonę śluzową przewodu pokarmowego. Wystarczy, że 1–2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego zalej szklanką gorącej wody, na chwilę odstawisz do przestygnięcia.

Jeśli chcesz siemię lniane wykorzystać jako przekąskę, przygotuj „sezamki” z nasionek siemienia. Podpraż na patelni ziarna lnu, a następnie dodaj odrobinę miodu. Gotowe! Proste, smaczne i co najważniejsze zdrowe.

Mielone siemię lniane świetnie sprawdzi się jako substytut jajek w wypiekach. Możesz dodać je do ciasta, ciasteczek, chleba czy muffinów – dzięki temu wzbogacisz nie tylko ich smak, ale i wartości odżywcze.

Otrębowo-bananowe muffinki z siemieniem lnianym

Składniki:

(na 16 babeczek):

  • 150 g żytnich otrębów,
  • 3 łyżki zarodków pszenicy,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 2 duże banany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 70 ml mleka,
  • 50 ml oleju słonecznikowego.

Wymieszaj w misce otręby, zarodki pszenne, proszek do pieczenia i siemię lniane. W drugiej miseczce do jajka dodaj mleko, olej i miód. Połącz zawartość obu naczyń i dodaj do tego rozgniecione banany.
Teraz nagrzej piekarnik na 180 stopni. Do foremek nałóż po jednej łyżce powstałego ciasta. Foremki wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, ostudź je i posmaruj płynnym miodem, a na wierzch sypnij siemię lniane.

Kilka pomysłów na niepowtarzalne desery

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Zielona herbata - pij na zdrowie! Czym można zastąpić sól? Właściwości jagód Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu? Co pić w czasie upałów? Co jeść w pracy? Rozszyfrowujemy E z produktów Jesteś tym, co jesz Zamienniki cukru Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii Sprawdź, które owoce są najzdrowsze i jak je przyrządzić Sztuka pieczenia muffinek - od czego zacząć? 6 faktów o zamiennikach cukru Co to jest BLW i dlaczego wychwalam je pod niebiosa? Dlaczego rabarbar należy zbierać tylko do połowy czerwca? Jak jeść kraby? Jak dobierać przyprawy do potraw? Pieczenie i grillowanie kraba Co dodawać do smoothie? Najlepsze składniki Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety? W tych produktach jest najwięcej magnezu Bogate właściwości marchewki Wartości odżywcze komosy ryżowej Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

Popularne w tym tygodniu:

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze Kotlety schabowe w wersji light Jak zrobić domowe masło klarowane? Jak odchudzić rosół? Czyli, co zrobić by rosół był mniej tłusty?