Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

Wiśnie są skarbnicą witamin, przeciwutleniaczy i minerałów - są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Polskie wiśnie są unikalne - nigdzie na świecie nie znajdziesz tego smaku. Wszystko za sprawą naszego klimatu, który charakteryzuje się dużymi różnicami temperatur pomiędzy nocą a dniem. W ciągu słonecznego dnia wiśnie nabierają słodyczy, natomiast nocą - kwaśności. Skutkuje to tym, że posiadają oryginalny, słodko-kwaśny smak - zupełnie inny niż wiśnie hiszpańskie czy włoskie. Dlatego doceńmy skarb jaki często rośnie w naszych przydomowych sadach i wykorzystajmy go w kuchni!

Co zawierają wiśnie?

Owoce wiśnie są bogate w duże ilości przeciwutleniaczy — w 100 g wiśni znajdziemy ich aż 400 mg – to dzięki nim mogą chronić organizm przed procesami starzenia i nowotworami. Dodatkowo te owoce wspomagają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego dzięki temu, że posiadają kilka ważnych substancji:

  • Antocyjany – sprawiają, że naczynia włosowate zwiększają swoją elastyczność. Dodatkowo odtruwają serce i dobroczynnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek,
  • Potas – wspomaga usuwanie nadmiaru soli z organizmu,
  • Witamina C – uszczelnia naczynia krwionośne,
  • Błonnik – obniża poziom złego cholesterolu, a przez to niweluje ryzyko chorób serca.

Medycyna naturalna znała wiśnie od tysiącleci i stosowała je pod postacią soku jako lek na gorączkę i bóle mięśni.

Nie możesz spać? — Jedz wiśnie!

Badania potwierdziły, że codzienne picie soku z wiśni pomaga walczyć z bezsennością i przyspiesza zasypianie. To dzięki zawartości melatoniny, która w wiśniach odgrywa rolę naturalnego przeciwutleniacza, a w ludzkim organizmie jest hormonem odpowiedzialnym za regulacje snu i czuwania. Dlatego regularne jedzenie wiśni może podnieść wydajność snu oraz uregulować cykl aktywności organizmu.

W jaki sposób wykorzystać wiśnie w kuchni?

Wiśnie są bardzo niskokalorycznymi owocami – w 100 g znajduje się tylko 50 kcal, dlatego warto je włączyć do diety odchudzającej. Zawarte w wiśniach pektyny pod wpływem wody pęcznieją i na długi czas wypełniają żołądek i dają poczucie sytości.

Owocowe inspiracje

Ale warto wiedzieć, że wiśnie zawierają sporą ilość kwasów owocowych, które zwiększają ilość wydzielanych enzymów trawiennych i śliny, dlatego zwiększają apetyt.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Najczęściej wiśnie są wykorzystywane w postaci soku lub przetworów, ale gdyby tak przełamać rutynę i przygotować z nich coś nietuzinkowego? :)

Ziemniaczane kulki z wiśnią

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • całe jajko,
  • żółtko jajka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 5 dag drożdży,
  • 5 dag masła,
  • szklanka wiśni kandyzowanych,
  • cukier waniliowy,
  • olej.

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i dodaj cukier, cukier waniliowy, łyżkę mąki i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj rozgniecione w prasce ziemniaki, pozostałą mąkę, roztopione masło, całe jajko i jedno żółtko i wyrób ciasto.

Kiedy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na stolnicy i wytnij z niego przy pomocy szklanki krążki. Do każdego z nich nałóż łyżeczkę wiśni i dokładnie zalep. Powstałe kuleczki wrzuć na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor.

Babeczki z wisienką

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka mleka,
  • ½ szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki pestek słonecznika,
  • 5 łyżki wiśni.

Do miski wrzuć jajka, wlej olej i mleko – wszystko wymieszaj. W drugiej miseczce wymieszaj mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i połącz z zawartością pierwszej miski. Dodaj pestki słonecznika i wiśnie – wymieszaj, ale staraj się zrobić to jak najmniejszą ilością ruchów.

Ciasto nałóż do foremek na muffinki, a ich wierzch posyp pestkami słonecznika. Piecz przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść? Z naleśnikiem dookoła świata Jedzmy orzechy! Czerwona herbata parzona na zimno - czemu nie! Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę? Najzdrowsza herbata na świecie Porzeczkowy zawrót głowy Niezwykłe dżemy Domowy syrop - nie tylko na kaszel Crumble - błyskawiczny deser z owocami Co zawiera kasza jaglana? Najdziwniejsze owoce na świecie Truskawka i ananas w jednym? To możliwe! W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna Rumianek dobry na wszystko! Sekrety kuchni bułgarskiej Szczaw - niedoceniane warzywo Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni? Sekrety kuchni greckiej Zapomniane warzywo - kalarepa Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz Ocalić kompot od zapomnienia Sekrety kuchni duńskiej Właściwości odżywcze chia