Dlaczego warto jeść melony?

Zazwyczaj spożywamy je ze względu na ich walory smakowe, ale melony oprócz fantastycznego smaku posiadają szereg leczniczych właściwości. Należą do tej samej rodziny co ogórki, dlatego, wbrew pozorom, nie rosną na drzewach, ale jak ogórki i dynie na ziemi. Warto wiedzieć o nich więcej – poniżej znajdziesz kilka cennych informacji na temat melonów: jakie składniki odżywcze znajdziemy w ich miąższu, jakie posiadają właściwości, dlaczego warto włączyć je do diety i z czym najlepiej je jeść.


Co znajdziemy w melonach?
Choć w miąższu melonów znajdziemy sporą dawkę cukrów, to są one bardzo niskokalorycznymi owocami – w 100 g znajdują się tylko 34 kcal. Nie zawierają także dużo tłuszczu, ale za to są bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze.
Wiedzieliście, że melony mogą poszczycić się najwyższą zawartością witaminy A pośród wszystkich owoców? Ponadto posiadają sporą dawkę beta karotenu, kwasu foliowego, pektyn i błonnika, dodatkowo, oprócz witaminy A, znajdziemy w nich wiele witamin: C, D, E, P oraz te z grupy B, jak także minerały takie jak: potas, żelazo, magnez, wapń, jod i fosfor.
Melon – jedz na zdrowie!
Prozdrowotne właściwości melonów znane były już od czasów starożytnych, a do Europy przywędrowały w XV w i od razu cieszył się popularnością wśród smakoszy – i nie tylko, bo do dziś polecane są w łagodzeniu dolegliwości związanych z reumatyzmem i nerkami, a także w rekonwalescencji po przebytych chorobach.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Te owoce powinni docenić zwłaszcza ci, którzy borykają się z nadciśnieniem i miażdżycą, gdyż melon, dzięki zawartości sporej dawki potasu, reguluje poziom ciśnienia i zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Dodatkowo wspomaga pracę oczu i — co ciekawe - pozwala na dłużej zachować piękną opaleniznę.
Po melony powinny sięgać osoby żyjące w stresie oraz mające problemy z zasypianiem. Dzięki zawartości witamin z grupy B, melon dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego – ułatwia zasypianie, poprawia nastrój i koncentrację, dlatego by polepszyć sobie humor, zamiast sięgać po tabliczkę czekolady, lepiej zjeść melona, tym bardziej, że ten owoc posiada także właściwości odchudzające.

Tak, melon pomoże ci pozbyć się zbędnych kilogramów. Dzieje się tak, ponieważ ten owoc w 90 proc. składa się z wody, a dodatkowo jest niskokaloryczny i zawiera cytrulinę – aminokwas uczestniczący w produkcji hormonu wzrostu, który przyspiesza odchudzanie. Dlatego osoby, które walczą z nadwagą, powinny koniecznie włączyć melony do swojego jadłospisu.
Warto wiedzieć
Choć melon jest niskokalorycznym owocem, to jego indeks glikemiczny jest wysoki, gdyż wynosi 60, dlatego osoby chorujące na cukrzycę nie powinny go jeść.
Jeżeli jesteś uczulony na pyłki traw, powinieneś ostrożnie podchodzić także do melonów, gdyż może być on przyczyną alergii krzyżowej. To specyficzny rodzaj alergii, w której u osoby uczulonej na jeden alergen może wystąpić reakcja alergiczna po zetknięciu się z inną substancją, która pochodzi z tej samej grupy alergenów i/lub posiada podobną budowę. Dlatego u osób uczulonych na pyłki traw może wystąpić także reakcja alergiczna po spożyciu melona, arbuza czy pomarańczy.
Melon w kuchni
Melon melonowi nierówny :) – znamy kilka odmian melona i każda posiada nieco inny smak, dlatego każda z nich komponuje się lepiej z innymi dodatkami.

Melon kantalupa posiada soczysty i aromatyczny miąższ, dlatego jest idealnym dodatkiem do sałatek (nie tylko owocowych). Natomiast żółty melon miodowy stanowi świetny duet z szynką parmeńską – wystarczy, że pokrojonego na części melona zawiniesz w plastry szynki parmeńskiej i wspaniała przystawka gotowa :). Z kolei zielony melon idealnie pasuje do dań z owocami morza, a melon galia najlepiej serwować z lodami i deserami.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze