7 pomysłów na przystawki

Przystawka to rodzaj lekkiej, zaostrzającej apetyt potrawy, która serwowana jest przed daniem głównym. To dobry pomysł na początek przyjęcia, które nie ma konkretnej godziny rozpoczęcia - goście przychodzą o różnych porach, dlatego jeżeli pomyślisz o przystawkach, ci, którzy przybyli wcześniej nie siedzą przy pustym stole - przed podaniem dania głównego mogą coś przekąsić i poczekać na resztę zaproszonych. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na smaczne, szybkie i efektowne przystawki - wypróbuj je koniecznie podczas najbliższej imprezy.

Podziel się:

Deska serów

Dobrze skomponowana deska serów prezentuje się wspaniale i na pewno zachwyci twoich gości. Wystarczy, że położysz na ładnej desce kilka rodzajów sera, orzechy winogrona, może kilka plasterków wędliny i przystawka gotowa! Smacznego :).

Roladki z wędzonego łososia z serem

Roladki z wędzonego łososia z serem to przystawka, która nie zajmie ci dużo czasu podczas przygotowywania — choć roladki wyglądają na skomplikowane, są proste w przygotowaniu i nie przysporzą ci problemów.

Przystawka prezentuje się bardzo efektownie i smakuje wspaniale! Spróbuj koniecznie!

Jajka po benedyktyńsku

Jajko w koszulce podane na grzance z wędzonym łososiem i szpinakiem okraszone sosem holenderskim - klasyczna przystawka, która naprawdę wygląda i smakuje wspaniale.

Co prawda wymaga wiedzy i doświadczenia w gotowaniu jajek w koszulce, ale wszystkiego można się nauczyć, prawda? Zaskocz swoich gości i podaj im tę wykwintną przystawkę — efekt murowany.

Łosoś ze szpinakiem w cieście filo

Łosoś ze szpinakiem w cieście filo to pomysł na szybką przekąskę, która podana w większej porcji i w towarzystwie kolorowej sałatki może odegrać rolę dania głównego.

Przystawka prezentuje się efektownie, a smakuje wybornie. Po prostu musisz ją przygotować! :)

Przystawka z sera koziego i gruszki

Ser kozi i gruszka to duet idealny, który świetnie komponuje się w tej przystawce. Słony smak sera w ciekawy sposób przełamany jest przez słodycz gruszki - twoi goście nie będą mogli się jej oprzeć, ty także :).

Francja słynie z serów i wina, a przystawki niekiedy nazywamy z francuskiego hors d'œuvre (wersja spolszczona ordewry). Ser kozi idealnie wpisuje się w klimat francuskiej kuchni. Więc jeżeli chcesz poczuć się jak w francuskiej restauracji, koniecznie przygotuj tę przystawkę!

Makaron ze szparagów z suszonymi pomidorami

Makaron ze szparagów z suszonymi pomidorami to kolejny pomysł na przystawkę, którą można podać także w roli dania głównego.

Wytrawna, smaczna, sycąca, a mimo to lekka potrawa, która sprawdzi się idealnie podczas każdego przyjęcia — zarówno mniej, jak i bardziej formalnego.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Jajka z szynką

Nie znajdziesz szybszej i prostszej w przygotowaniu przystawki niż jajka faszerowane. Największą zaletą tej przekąski jest to, że do przygotowania farszu możesz użyć swoich ulubionych składników.

Często podczas imprez rodzinnych na stole znajdujemy jaja faszerowane, ale ty zaskocz swoich gości - zainspiruj się i trochę poeksperymentuj, a podczas imprezy podaj swoją nową ulubioną przystawkę. Smacznego! :)

Także w kategorii Przepisy:

Gofry gofrom nierówne 7 pomysłów na banany Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem Poznaj 5 przepisów na niezwykłe sushi Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Zostań mistrzem parzenia zielonej herbaty Darek Kuźniak pokazuje jak zrobić wyjątkową pizzę Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Lawendowy kurczak Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad Owsianka nie musi być nudna!